ekspedicija

VIDEO U rudniku safira na Šri Lanci

Prvo smo došli na predivno imanje okupano suncem i tropskim cvijećem, a potom do rijeke. Iako je suho, našli smo se u blatu – jer dio zemlje uz rijeke prekopan je grabama gdje se traže cijenjeni minerali.

19:30h
0

Za vrijeme ekspedicije u Šri Lanki, kada sam sudjelovao u projektu revitalizacije tropske kišne šume, imao sam prilike posjetiti rudnik dragog kamenja.

Ova je azijska zemlja dio vrlo starog kopna, a za te silne stotine milijuna godina su geološke sile, kemija, tlak i vrućina uspjele stvoriti neke od najljepših minerala na svijetu. Rijeke su potom ispirale te drevne planine, i u svojem šljunku, zvanom ilama, nanosile dragulje, safire, rubine, topaze, ametiste i ostalo svjetlucavo kamenje u doline rijeka.

Šri Lanka, negdašnji Cejlon, odnosno suza Indije kako joj tepaju, postala veliko nalazište dragog kamenja, a nedavno je pronađen najveći plavi zvjezdani safir vrijedan 100 miliona dolara. Ovdje prije svega u središnjem planinskom pojasu nalazi se veliki broj rudnika, a u gradovima draguljarnica. Jedna od obitelji draguljara je i naš domaćin, gospođa Nalini. Iz ekoloških pobuda je dio imanja vratila iz plantaže kaučuka natrag u šumu, no neki posjedi i dalje ostaju aktivni.

Tako smo jedan dan zaputili se do njenog rudnika. Prvo smo došli na predivno imanje okupano suncem i tropskim cvijećem, a potom do rijeke. Iako je suho, našli smo se u blatu – jer dio zemlje uz rijeke prekopan je grabama gdje se traže cijenjeni minerali. Proces ima više faza, gdje voda curi u cjevima, no završava na rijeci gdje se taj draguljonosni šljunak ispire. Radnici u pletenim košarama vodom izbacuju obični kamen od onog cijenjenog.

Za vrijeme našeg kratkog boravka, nismo imali sreće snimiti neki o safira, ali nama je glavni dragi kamen ipak ostala divna uspomena na Šri Lanku.

 

 

 

čitam...