NESLAVNE BROJKE

VIDEO Velik dio Hrvata ne može si priuštiti tjedan godišnjeg odmora, po tome smo treći u Europi

Hrvatska je na trećem mjestu, iza Rumunjske i Grčke.

11:19h
0

Vrijeme je godišnjih odmora. Prema podacima Europske konfederacije sindikata, 28 posto Europljana ne može si priuštiti tjedan dana odmora izvan mjesta prebivališta, objavio je RTL.

U skupini radnika čiji je prihod manji od medijalne plaće koja u Hrvatskoj iznosi oko 6000 kuna, taj se postotak penje do 60 posto. Konkretno, Hrvatska je na trećem mjestu, iza Rumunjske i Grčke.

– Ako gledamo da su i plaće i mirovine još vrlo često opterećene i nekim ratama kredita koje službena statistika ne obuhvaća, onda zapravo imamo jednu dosta lažnu sliku tako da možemo govoriti da se izrazito teško živi – rekao je za RTL predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Ipak, domaćih je gostiju samo deset posto manje nego rekordne 2019.

– Nama građani govore da se već puno ranije kreću pripremati za ljetovanje, oni koji si mogu priuštiti na raznim akcijama kreću od konzervi, tjestenine, nečega čime napune paket tregere u automobilima i onda idu gotovo potpuno opskrbljeni na takvo ljetovanje da si mogu priuštiti i kupanje na moru, ali to znači – ne restorani, ne pizzerije, ne kafići nego doista sve u kućnoj radinosti, a i to s velikom dozom odricanja – tvrdi Sever.