priroda

VIDEO “Zaronite” u prekrasno Vransko jezero, park prirode koji polako postaje ponos Dalmacije

21:00h
0

Naše najveće prirodno jezero, Vransko jezero, nalazi se u Dalmaciji pokraj Biograda na Moru, vrlo blizu mora. Jezero s priobaljem ujedno je park prirode s manjim ornitološkim rezervatom u sjeverozapadnom dijelu, a uvrštavanjem na Ramsarski popis našlo se među najvažnijim svjetskim močvarnim područjima.


Pogled s vidikovca na brdu Kamenjak dobro opisuje geografiju područja. Iza uskog pojasa kopna pogled potom prolazi dalje na razvedenu obalu Jadrana s otocima od kojih Kornati čine goli, kameni zid prema otvorenome moru. Dolje, u podnožju, krš se susreće licem u lice s prostranim tršćacima. Ta sredozemna močvara može se usporediti jedino s deltom Neretve.

I dok je delta Neretve još uvijek nesretan spoj poljoprivrede, lova i zaštite prirode, a ekološki turizam je u povojima, Vransko jezero je park prirode koji postaje ponos ovoga područja. Krška brda sprečavaju pogled na drugu stranu, no satelitska slika otkriva mnogo plodnih polja u okolici Vrane, ali i prostranom području gotovo od Skradina do Zadra – Ravni kotari.

Tu prirodnu pozornicu sve više zamjećuju i turisti, posebice promatrači ptica koji dolaze na ljetovanje u obližnja turistička odredišta poput Pakoštana, Pirovca, Murtera, ali i udaljenija. Vransko jezero je zbog blizine prvih plaža idealno za jednodnevni izlet, posebice za oblačnih ili kišnih dana. Dapače, dio turista odabrat će upravo ovaj dio Jadrana i zbog jezera.

čitam...