Prijepodne u saboru

VIDEO Željko Lacković: Hoće li i ova Vlada nastaviti mađaronsku politiku prema INA-i?

16:09h
0
Željko Lacković // Screenshot: Facebook

Gradonačelnik Đurđevca i saborski zastupnik Željko Lacković tijekom današnjeg aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru uputio je premijeru Plenkoviću pitanje o prodaji INA-e.

– Hoće li i ova vlada nastaviti mađaronsku politiku prema INA-i? Treba podsjetiti da je Račanova Vlada prodala Inu kao strateški partner MOL-u s četiri puta manjim rezervama da razvija Inu, a kasnije su Sanader i Polančec potpisali iznimno štetne ugovore za Hrvatsku – rekao je Lacković i dodao kako su premijerka Kosor i tadašnji ministar Šuker nastavili provoditi istu politiku.

– Potpisivali su tajne ugovore, a javnost u Hrvatskoj nije bila upoznata sa sadržajem tih ugovora. Kako je moguće u vrijeme kada postoje pravomoćne presude koje su ukinute odlukama Ustavnog suda, kada imate optužnicu protiv Hernadyja da najavljujete otkup udjela MOL-a u INA-i. Šaljete poruku pravosuđu da ne treba raditi svoj posao – istaknuo je Lacković.

Lacković je napomenuo kako se Vlada mora osloniti na pravosuđe u Hrvatskoj.
– Imate štetne ugovore u plinskom poslovanju koji su potpisani tajno i koji su uništili cijelu bilogorsko – podravsku regiju, gdje se proizvodi 2/3 ugljikovodika u RH i Podravinu koja proizvodi 80 posta plina u RH. Mol 10 godina nije plaćao 5 posto rudne rente, dok je u Mađarskoj plaćao 60 posto. Pravosudna tijela u Hrvatskoj se nisu bavila tim predmetom, već međunarodna arbitražna tijela. U Podravini bi rado imali i dvojezične ploče s mađarskim natpisima, ali i primali rentu od 60 posto kakva je u Mađarskoj. Ovako nema niti studije za podravsku magistralu, a podravski kraj je zakinut ovakvim štetnim plinskim ugovorima. Na ovaj način s HEP-om to nećeti riješiti, a oni koji vas u to uvjeravaju nemaju dobre namjere – zaključio je Lacković.

– Kod ovako kompleksne transakcije kao što je otkup MOL-ovog udjela u INA-i, taj posao se ne pregovara kroz medije i na način da je baš sve javno i trasparentno, nego uz pomoć najstručnijih savjetnika koji su specijalisti u svom poslu. Činjenica je da MOL želi prodati svoj udio, a uvjeravam se da bez toga nijedna vlada ne bi išla u ovakve strateške odluke – dio je premijerova odgovora Lackoviću.