Iz dnevnika istraživača

VIDEO Zimovanje ptica na Dravi

Navečer nastaje spektakl. Ptice se vraćaju iz svih smjerova, val za valom slijeće i puni slobodnu površinu vode ili na ledu. Lepet krila i glasanje ptica odjekuje zaleđenim krajolikom. Posebno su glasne guske, velike i snažne, ali i vrlo plahe ptice.

16:00h
0

Rijeka Drava žila je kucavica Podravine. Ljudima ona znači mir i spokoj, dodir s prirodom, mjesto za razne aktivnosti poput plovidbe, ribolova, kupanja ili fotografiranja, a pticama utočište od ledene sjeverne zime.

Tu su svima nam dobro poznati labudovi, divlje patke i guske, riječni galebovi, liske… Na našoj Dravi prezimljavaju kako bi izbjegle oštre vremenske uvjete u sjevernijim krajevima. Prošle godine je dio Drave prekrio i led, kod Preloga.

Labudovi, patke, liske i druge ptice su zimovalice. Zimu provode u Europi, ali po potrebi odlaze u južne krajeve našeg kontinenta, gdje god zima nije stisnula i zaledila vodene površine. Potjerao ih je led, koji je negdje sjevernije okovao jezera. Sada su na zimovanju i premještaju se s jedne vodene površine na drugu, već prema tome kako im odgovara. Plića jezera poput Šoderice su im bolje stanište od rijeka. S druge strane se jezera zamrznu prije rijeka, zbog čega se ptice po potrebi presele. Zimi primjerice na Šoderici prevladavaju divlje patke, liske i labudovi. Svi oni, premda se voda ledi, jezerom plove bez ikakvih problema.

Na Dravi prevladavaju guske i patke, ali ima i ostalih. Preko dana su većina raštrkana uokolo, po poljima ili hranilištima. No, navečer nastaje spektakl. Ptice se vraćaju iz svih smjerova, val za valom slijeće i puni slobodnu površinu vode ili na ledu. Lepet krila i glasanje ptica odjekuje zaleđenim krajolikom. Posebno su glasne guske, velike i snažne, ali i vrlo plahe ptice.

 

čitam...