presica

VIDEO Županija smanjila plaće za 10 posto, osigurali 4 milijuna kuna pomoći malim poduzetnicima i obrtnicima, 100 tisuća ide Zagrebu i Crkvi

10:04h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Čelni čovjek Koprivničko-križevačke, župan Darko Koren, danas je javnosti predstavio izvanredne gospodarske mjere kojima nastoji pomoći županijskom gospodarstvu.

Radi se o redizajnu programa i projekata, kompletnog funkcioniranja Županijske uprave, a u konačnici i rebalansu proračuna Županije, što će biti predloženo na idućoj sjednici Županijskog vijeća, elektronskoj koja će biti održana 28. travnja.

– Dio redizajna bit će usmjeren i u određene gospodarske mjere, koliko je to u ovom trenutku moguće. Ono što je suština ovog redizajna proračuna je pretpostavka da će se dogoditi značajne promjene u prihodovnoj strani proračuna s obzirom da je temeljni izvor financiranja proračuna porez na dohodak. On će biti značajno manji, teško je procijeniti koliko. Mi pretpostavljamo da će biti do 25%, nadamo se da neće biti više. Ono što sad vidimo da se već dogodilo zapravo nas je usmjerilo da određene programe i stavke u proračunu izmijenimo i uskladimo sa stanjem kojeg smo svjesni.

Donijeli smo nekoliko odluka. Jedan set odluka je onaj koji sama izvršna vlast donosi, a drugi set je kojeg donosi Županijska skupština. S obzirom da će proračun biti osjetno manji zbog poreza na dohodak, mi smo zapravo sve one programe koje smatramo da se neće realizirati – skinuli.

Foto: Ivan Balija
Darko Koren // Foto: Ivan Balija

Isto tako, pretpostavili smo neke koji se neće realizirati u drugom dijelu ove godine. Išli smo sistemom proriteta. Umanjenje smo temeljili na njih nekoliko. Izvršili smo jednu intervenciju u dijelu plaća zaposlenika i dužnosnika. U ponedjeljak smo održali sastanak sa sindikatima koji su izuzetno odgovorno prihvatili ovu situaciju. Vođeni drugim iskustvima, tuđim, smanjili smo plaće zaposlenika za 10 posto na sljedeća tri mjeseca – rekao je Koren.

– U kolektivnom ugovoru ukinuli smo materijalna prava. To su božićnica, uskrsnica i regres. To je izostavljeno iz kolektivnog ugovora, ostavili smo samo darove za djecu, to je simbolična gesta. Na prijedlog mnogih vijećnika ukidamo naknade za rad članovima i članicama Županijske skupštine na iduća tri mjeseca.

Moram istaknuti da smo u proračunu smanjili supoziciju političkim strankama za 50 posto. Što se tiče programa po lokalnim odjelima, išli smo na ukidanje svih programa koji su u prvom polugodištu bili vidljivi da neće biti realizirani, a isto tako i one koji su bili vidljivi da neće biti realizirani u drugom polugodištu. To su programi za udruge, projekte, prijevoz učenika. Moram reći, u sektoru zdravstva smo korigirali određene pozicije. Pitanje je hoćemo li morati raditi korekcije u tom sektoru, ali primjeri neke subvencije neće se do kraja realizirati, poput stambenih subvencija za liječnike – kazao je.

Župan Koren sebi i zamjenicima, dužnosnicima, plaću će smanjiti za 15 posto, no to moram proći na Županijskoj skupštini.

– U sektoru gospodarstva smo određenim preraspodjelama iz ukinutih programa upravnih odjela formirali smo jedan fond od otprilike 4 milijuna kuna iz kojeg ćemo financirati nove programe, a u najvećem dijelu program sufinanciranja kredita za male poduzetnike i obrtnike. Kamata za korisnika bila bi 0 posto. U ovom trenutku taj kredit bi iznosio 50 milijuna kuna, to nije mali broj. Osigurali smo sredstva za te kamate.

Uz sve programe koji ostaju oformili smo taj jedan fond kojeg ćemo razgraditi prema potrebama koje će se ukazati. U razgovoru s poduzetnicima smo shvatili da je to njima sad najbitnije. Želim naglasiti, u kontaktu smo s Vladom i ministrom financija, da se ne ukidaju kapitalni projekti, što je nama bitno.

Od tih naših sredstava dat ćemo Gradu Zagrebu kao pomoć 100 tisuća kuna, nisu to velika sredstva, ali to je jedna simbolika. Predložit ćemo da to bude upućeno u jednu od zagrebačkih bolnica gdje odlaze mnogi naši stanovnici. Isto tako, dajemo 100 tisuća kuna za obnovu crkvenih i sakralnih objekata. Naša ideja je da to bude crkva sv. Marka u Zagrebu, imamo mi svojeg sv. Marka Križevčanina – izjavio je čelni čovjek Županije.

Svjesni smo da s tim ništa nismo niti blizu riješili i da ćemo krajem ljeta i u jesen biti u situaciji da ponovno napravimo jedan takav redizajn projekata i proračuna, a vjerojatno i kompletne Županijske uprave. Ovaj virus dosta je toga ubio i uništio, jedino nije uspio uništiti hrvatsku birokraciju koja se drži postojana i čvrsta – kaže Darko Koren.

Županijski proračun je 140 milijuna kuna, od čega 40 milijuna dolazi od prihoda poreza na dohodak. 25 posto je 10 milijuna kuna koliko očekuju da će ‘zafaliti’, a Županija je ovim mjerama, rebalansom, osigurala 9,3 milijuna kuna, otkrio je župan.

Uskoro opširnije…. 

Zupan Darko Koren predstavlja gospodarske mjere za pomoc zupanijskom gospodarstvu

Gepostet von Epodravina.hr am Mittwoch, 8. April 2020

čitam...
Loading...