Opstanak: Preživjeti Dravu

VIDEO/FOTO Kroz ovaj nevjerojatan avanturistički pothvat upoznajte rijeku Dravu iz nove perspektive

Kroz ovaj zanimljiv film možete upoznati gotovo nepoznate tehnike preživljavanja kroz percepciju Roberta Markovčića koji pokaže drugo lice prirode kada je žedan i gladan, a sam u Dravskoj Amazoni.

10:55h
0

Robert Markovčić iz Svetog Đurđa kraj Ludbrega, poznatiji kao Moko, svojevrsni je avanturist, ljubitelj prirode, mitova i legendi te eksperimentalne arheologije kojemu je Drava i njezina šuma drugi dom.

Autor je knjige Preživjeti Apokalipsu, a našoj publici znan je i po hvalevrijednoj akciji spašavanja labudova.

U suradnji s Damjanom Kolarekom, redateljem filma Dravski Otoci iz Ludbrega, snimio je film OPSTANAK: Preživjeti Dravu.

Iznenađujuće plodonosna suradnja izrodila je uratkom od jednog sata, koji iznenađuje sasvim novim pristupom, iskren je, duhovit, prirodan i edukativan.

Filmom se Dravi vraća njena drevna čarolija, koja u svakome probudi njegovu dječju maštu i potvrdi činjenicu kako nas upravo pred našim domaćim pragom čekaju najveće životne pustolovine.

– Ovo bogato djelo nastalo je trudom dva čovjeka, jednog pred objektivom stvarajući spontano kadrove i drugog koji je hvatao sve te prizore iz raznih kuteva. Jer cijeli projekat nije imao budžet veći od jedne kune, sve je nošeno vlastitim troškom uz minimalna sredstva – izjavili su tvorci filma.

U hodu su se snimali kadrovi, prihvaćala kompromisna rješenja, razvijala priča i sve spajalo u cjelinu koja je na kraju ugodno iznenadila i same filmaše.

Nastala je plodna prekodravska suradnja kod sudjelovanja na dragovoljnoj bazi, između Međimuraca, Podravca i Zagoraca, koji su spojeni Dravom, onom istom koja inače ljude odvaja.

Usput je korištena sloboda umjetničkog izražavanja da bi prikazali kako i Drava obiluje velikim potencijalom vrhunskih avantura, ali je i sama ugrožena kroz napredak i civilizaciju.

Uhvatili su se u koštac tehnički vrlo zahtjevnom tematikom i uspješno pokušali napraviti najbolje od situacije.

Tu spada i izgradnja male splavi za potrebe snimanja filma, iako je zbog suše vodostaj Drave bio sveden na biološki minimum.

Stara Drava prije autoputova i željeznice imala je ogromnu ekonomsku vrijednost, koja je sada gotovo nepoznata. Bila je glavni migracijski put doseljenika iz Austrougarske, pa čak cijelih sela od Španjolske do Italije kada su se 1689. godine naseljavali ovi nekoć pusti prostori nakon povlačenja Turaka sve do Vojvodine.

– Drava je bila žila kukavica ovog regiona, pa smo imali želju barem imalo dočarati ugođaj splavarenja nizvodno, i našu avanturu preveli zatim na nekoliko jezika. Time film povezuje opet matične narode naših predaka, i ujedno pronalazi put do ondašnjih ljubitelja prirode upoznavši ih sa zadnjom preostalom Dravskom Amazonom – rekli su avanturisti.

U hladnim danima promocije filma, bit će omogućeno svima da kroz objektiv Damjana Kolareka uživaju u prirodi iz njegove perspektive.

Kroz ovaj zanimljiv film možete upoznati gotovo nepoznate tehnike preživljavanja kroz percepciju Roberta Markovčića koji pokazuje drugo lice prirode kada je žedan i gladan, a sam u Dravskoj Amazoni.

Drava kao i voda u njoj ima kao medij sposobnost sačuvati i pohraniti, zapravo upiti u sebe informacije. Ona je puna sjećanja i sudbina, čarobna rijeka sve dok ostane tako slobodna.

Upravo takvu je želi film prikazati, i dočarati svojim gledateljima kako bi prepoznali njenu vrijednost i posvetili joj dužno poštovanje koje više nego zaslužuje.

Promocija filma održat će se 3. prosinca na facebook stranicama.