Vijeće za prevenciju Grada Križevaca održalo je sjednicu, analizirali su stanje sigurnosti

Izradom Strategije zaštite od nasilja u obitelji Križevci će postati drugi grad u Hrvatskoj koji će imati ovaj dokument.

15:14h
0
IMG
Foto: Grad Križevci

Danas je održana sjednica Vijeća za prevenciju Grada Križevaca na kojoj je načelnik Policijske postaje Križevci Ivan Pukec iznio Analizu stanja sigurnosti na području Policijske postaje Križevci.

– Stanje sigurnosti na području Policijske postaje Križevci je zadovoljavajuće – naglasio je načelnik te dodao kako su brojke u ovoj godini manje naspram prošle.

Tako je, primjerice, u prvih devet mjeseci ove godine zabilježeno 217 kaznenih djela dok ih je prošle godine bilo 271. Iz domene općeg kriminaliteta zabilježena su 104 kaznena djela, jednako kao i prošle godine, evidentirano je 35 kaznenih djela zlouporabe droge dok je prošle godine bilo 54, 57 kaznenih djela maloljetničke delikvencije, što je smanjenje za tri u odnosu na 2019. godinu te devet kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta dok je prošle godine takvih kaznenih djela bilo 38.

Evidentirane su 92 prometne nesreće i to niti jedna s poginulom osobom dok ih je prošle
godine bilo 112, od čega je jedna bila s poginulom osobom. Također, utvrđeno je 4320
prometnih prekršaja što je povećanje za 2876 prekršaja u odnosu na 2019. godinu, od čega se najveći dio, čak 2101 odnosi na prekoračenje brzine.

Bilo je 23 prekršaja protiv javnog reda i mira dok je prošle godine 47, kao i 56 prekršaja nasilja u obitelji naspram 2019. godine kada je evidentiran 51 prekršaj.

Načelnik Pukec istaknuo je zadovoljstvo ovim brojkama i pohvalio suradnju Grada Križevaca i Policijske postaje Križevci, posebice u vrijeme lockdowna u ožujku.

Predsjednica Udruge HERA Križevci Marina Švagelj Jažić izvijestila je okupljene o
provođenju programa NISI SAMA – unaprjeđenje usluga osnaživanja i savjetovanja žrtava
obiteljskog nasilja koji provodi u partnerstvu s Gradom Križevcima i Centrom za socijalnu
skrb Križevci, a financira ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike od kraja lipnja.

Ovaj trogodišnji program usmjeren je na podizanje standarda kvalitete pružanja stručne pomoći i podrške, psihosocijalnog i pravnog savjetovanja te grupa podrški, radionica i edukacija namijenjenih jačanju samopouzdanja i povećanju mogućnosti zapošljavanja žena žrtava nasilja, žena koje su izašle iz skloništa i drugih socijalno osjetljivih skupina (dugotrajno nezaposlene žene, u riziku od siromaštva).

Članovi Vijeća za prevenciju govorili su i o izradi Strategije zaštite od nasilja u obitelji Grada Križevaca kojom će se osigurati kontinuitet provedbe mjera i aktivnosti na području zaštite od nasilja u obitelji na području Križevaca.

Tako će Križevci će izradom ovog važnog dokumenta postati drugi grad u Hrvatskoj koji će imati Strategiju zaštite od nasilja u obitelji.