gradsko vijeće

Vijećnici Bomark Paku produžili rok za izgradnju solarne elektrane, tema i parking koncesija, Lončarić (HSLS): “Ne treba ‘stranac’ zarađivati na nama”

Bomark Pak na kupljenom zemljištu izgradit će solarnu elektranu s trafostanicom, jer je najveći potrošač električne energije na području Ludbrega i okolice.

17:30h
0
Gradsko vijeće u Ludbregu // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Ludbreški gradski vijećnici na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća na dnevnom su redu imali 14 točaka. Najzanimljivije su bile one o davanju prethodne suglasnosti oko komunalne usluge parkiranja na javnim parkiralištima na području grada te prihvaćanja zahtjeva društva Bomark Pak d.o.o. za produljenje roka za izgradnju solarne elektrane.

Kod izglasavanja odluke oko parkiranja, nezavisni vijećnici Goran Horvat i Mladen Žunko te vijećnik HSLS-a Ivan Lončarić ostali su suzdržani.

– Mišljenja smo da parking treba organizirati u okviru grada Ludbrega preko Lukoma kako je to bilo u počecima, a ne da se sklopio ugovor s Crtoradom za koncesiju od 110.000 kuna za cijelu godinu. Mi najbolje znamo kako organizirati parking i što nam treba u Ludbregu, a ne da “stranac” zarađuje na našim građanima – kazao je Ivan Lončarić u ime kluba vijećnika.

Gradsko vijeće u Ludbregu // Foto: Ivan Balija
Ivan Lončarić // Foto: Ivan Balija

Nadalje, vijećnici su jednoglasno podržali zahtjev društva Bomark Pak d.o.o. za produljenjem roka za ishođenje pravomoćnog akta o građenju solarne elektrane s trafostanicom na svim kupljenim nekretninama. Podnositelj zahtjeva, kao kupac zemljišta u vlasništvu Grada Ludbrega, u cijelosti je ispunio ugovornu obvezu u pogledu isplate kupoprodajne cijene. Tako rok za ishođenje pravomoćnog akta o građenju, sada, odlukom vijećnika, završava 20.11.2021. godine.

Tvrtka Bomark Pak iz Ludbrega jedan je od većih proizvođača stretch folija: tankih, čvrstih i vrlo rastezljivih za omatanje u jugoistočnoj Europi.

S obzirom da je najveći potrošač električne energije na području Ludbrega i okolice, izgradnja solarne elektrane smanjila bi potrebe za otkupom električne energije za oko 21 % ili 8.300.000 kWh godišnje, koliko bi bio i godišnji kapacitet. Ekološki bi solarne ćelije proizvodile tzv. zelenu energiju, odnosno energiju dobivenu prirodno iz sunčeve svjetlosti i na taj bi način tvrtka koristila u proizvodnom procesu oko 21% “zelene energije” što bi bio ogroman doprinos smanjenju emisije CO2, a tvrtka kao proizvođač postala bi jedan od najvećih korisnika “zelene energije” u Hrvatskoj.

Gradsko vijeće u Ludbregu // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija