Sjednica križevačkog gradskog vijeća

Vijećnici maknuli radne bilježnice s dnevnog reda, Rajn: Ako ih ove godine kupimo, hoćemo li iduće kupovati i tenisice?

Vijećnici su s 13 glasova za i osam protiv izglasali skidanje točke o financiranju radnih bilježnica s dnevnog reda.

18:41h
0
Foto: Tihana Grašić
Mario Rajn // Foto: Tihana Grašić

Radne bilježnice tema su koja je posljednjih mjeseci podijelila križevačku političku scenu. O njima je bilo riječi i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo, za razliku od ostala dva grada u županiji, Koprivnice i Đurđevca, te brojnih općina, Križevci neće osnovnoškolcima sufinancirati nabavku radnih bilježnica. Tome se protivi oporba, koja tjednima tvrdi da je to mjera koja jednostavno mora ući u proračun grada koji se ponosi nazivom “prijatelja djece”. S druge strane, gradska vlast isticala je da je važnije sredstva uložiti u obnovu predškolske i školske infrastrukture.

Na dnevnom redu današnje sjednice ipak se našla odluka o financiranju dopunskih nastavnih sredstava, odnosno radnih bilježnica, mapa i atlasa, za osnovnoškolce s prebivalištem na području Križevaca. No, na točki usvajanja dnevnog reda, gradonačelnik Mario Rajn predložio je da se ta točka ukloni.

– To je mjera koju smatramo populističkom i nije u domeni djelovanja Gradske uprave. Nećemo ići za primjerom onih osnivača koji daju radne bilježnice, a onda roditelje dočeka uplatnica od 600 kuna na stolu. Naše obveze su ulagati sredstva u javnu infrastrukturu. Obnovili smo Osnovnu školu Vladimir Nazor, uložili smo u energetsku obnovu dječjeg vrtića, stadiona, to su temeljne usluge koje grad mora osigurati za građane. Ako ove godine kupujemo radne bilježnice, hoćemo li iduće kupovati možda i tenisice, a istovremeno roditelje dočekaju uplatnice? Apeliram na vas da razmotrimo što je javni interes i što to zastupamo, a što su roditeljske obveze. Ako potežemo i socijalno pitanje, podsjećam da imamo jednokratne naknade za pomoć i onima koji su zaista ugroženi možemo iz toga refundirati – obrazložio je Rajn.

To je izazvalo komešanje u vijećničkim klupama jer se na izmjenama i dopunama dnevnog reda ne raspravlja, a Ivica Švagelj (HDS) tražio je stanku zbog dogovora oko novonastale situacije.

Nakon stanke, vijećnici su s 13 glasova za i osam protiv izglasali skidanje točke o financiranju radnih bilježnica s dnevnog reda.

čitam...
Loading...