Vikend grafita u Koprivnici

18:10h
0
VikendgrafitauKoprivnici Pressica//foto:G.Generalić GlasPodravine

Slijedeći vikend građani Koprivnice moći će prisustvovati Međunarodnom vikendu grafita. Grafiteri iz Hrvatske i inozemstva oslikavat će zidove na parkiralištu Komunalca. Teme grafita bit će dječji snovi, a 15 će učenika Podravksog sunca sudjelovati u crtanju.

– Djeca će u crtanju sudjelovati kako bi naučila nešto o načinu izražavanja koji im je inače nepoznat te kako bi kada budu prolazili kraj tog zida znali da su i oni pridonijeli njegovu stvaranju – rekla je Ksenija Vukić iz COOR Podravsko sunce.

Taj su projekt zajednički pokrenuli Udruga Bad art project, PU Koprivničko – križevačka, Komunalac i COOR Podravsko sunce. Cilj projekta je prikupiti sredstva kako bi se polaznicima Podravskog sunca omogućili uvjeti za slušno integracijski trening (SIT).

– SIT su ustvari posebno prilagođeni glazbeni sadržaju koji na svako dijete s poteškoćama u razvoju djeluju poput ugodne masaže – objašnjava Ksenija Vukić.

 

Grafiti s humanitarnim karakterom

Grad i Županija već su donirali sredstva, a svi su građani pozvani svojim donacijama na žiro račun Podravskog sunca pripomoći što bržoj realizaciji SIT projekta.

grafiti-plakatOslikat će se oko 200 kvadratnih metara zida za što će biti potrebno oko 180 limenki spreja. U projektu će sudjelovati sveukupno 20 grafitera, od čega je njih čak 11 poznato na svjetskoj razini. Trošak cjelokupnog projekta procijenjen je na oko 15 tisuća kuna.

– Svjetski poznati grafiteri za svoj su rad tražili samo osiguranje smještaja i prijevoza budući da je cijeli projekt humanitarnog karaktera. Suradnja s djecom sve ih je posebno razveselila – rekao je Goran Cvetnić iz Bad art projecta.

Bolje organizirano nego ”na divlje”

Grafiterstvo i suradnja s Policijom naizgled su dva nespojiva pojma, ali MUP je s velikom radošću prihvatio sudjelovanje u ovom projektu.

– Uz humanitarni karakter projekta važno je naglasiti i to da će se ovakvim organiziranim oslikavanjem površina smanjiti broj ružnih crtarija i napisa koje vidimo na brojnim zidovima u gradu, jer će na ovaj način mladi ljudi dobiti priliku da se umjetnički izraze i sudjeluju u uređenju grada umjesto da nagrđuju njegove površine – rekla je Ivana Vusić iz MUP-a.

Od početka 2007 do travnja 2010. PU Koprivničko – križevačka zabilježila je 14 slučajeva oštećenja imovine iscrtavanjem grafita na javnim i privatnim površinama. Time je počinjena šteta u iznosu 58.479,19 kuna. Od njih 14, deset je počinitelja pronađeno i to devet dječaka i jedna djevojka, a četvorica su još uvijek nepoznata, ali postoje sumnjivci.