5.2 C
Koprivnica
Utorak, 31. siječnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

VIKEND U MUZEJU // U nedjelju sadržajan program u Muzeju grada Koprivnice i Galeriji Hlebine
V

Ne propustite

Vikend u muzeju ’14 naziv je kulturne manifestacije koja će se održati tijekom vikenda  17. i 18. svibnja 2014., a kojom će osamdesetak muzeja diljem Hrvatske obilježiti Međunarodni dan muzeja i Europsku noć muzeja.

- Oglas -

Nositelj manifestacije je Muzejski dokumentacijski centar (MDC) iz Zagreba, na čiju se inicijativu Međunarodni dan muzeja u Hrvatskoj obilježava od 1980. godine, s ciljem podizanja svijesti  javnosti važnosti i ulozi muzeju u očuvanju kulturne baštine i razvoju društva.  Zato se tema događanja mijenja svake godine, a  osmišljava ju Međunarodni savjet muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu. U skladu s ovogodišnjom temom Dana muzeja –

Muzejske zbirke povezuju, muzeji diljem Hrvatske predstavit će se kao institucije koje kroz muzejske predmete povezuju različite generacije i različite kulture.

Posjetitelje u muzejima očekuju bogati programi

- Oglas -

Muzeji će javnosti predstaviti djela i zbirke na nesvakidašnji i atraktivan način, posebno obraćajući pažnju na mlađu publiku i obitelji. Posjet stalnim postavima i izložbama je besplatan, a u svrhu promocije svog rada, muzeji za vikend 17. i 18. svibnja organiziraju niz obrazovnih, glazbenih i književnih programa kako bi posjetitelje upoznali sa kulturnom baštinom i njihovom ulogom u njenom očuvanju.

Muzejski piknik uz Međunarodni dan muzeja u Koprivnici

Muzej grada Koprivnice u nedjelju, 18. svibnja u trajanju od 10 do 20 sati, a povodom Međunarodnog dana muzeja organizira Muzejski piknik.

Bit će tu izložbi, privatnih kolekcija, zabavnih igara, glazbe 70-ih by D. Ivančan, Rock grupa, plesa, besplatne procjene te hrane i pića.

Svi zainteresirani će imati prilike vidjeti:

Zbirka Zvijerac, Torčec-mješovita; Zbirka Večenaj, Gola-etnografska; Zbirka Šafarek, Koprivnica-antropološka; Zbirka Miljanović, Koprivnica-mješovita; Zbirka Marinac, Koprivnica-mješovita; Udruga kolekcionara Capronca, Koprivnica-mješovita; Zbirka dr. Kranjčeva, Koprivnica-prirodoslovna; Zbirka Hećimović, Jagnjedovec-mješovita; Zbirka Turković, Virje-mješovita; Zbirka Kašić, Koprivnica-gramofonske ploče; Zbirka Cugovčan, Podravske Sesvete-mješovita; Zbirka Kopas, Šemovci-etnografska; Zbirka Bukovčan, Novigrad Podravski – etnografska, Filatelističko društvo Koprivnica; 

Udruga žena Hrvatska ruža Jagnjedovec, Udruga žena Vinica i Društvo žena Reka.

Uz to, provodi se i akcija pod nazivom Budite donator!. Sve što se od donora očekuje jest da donese barem jednu staru fotografiju (posebno iz doba 1. svjetskog rata) koju će Muzej presnimiti za vlastiti fundus.

 Izložba “Don Luka Jelić i Nin”

Povodom Međunarodnog dana muzeja 2014. u Muzeju grada Koprivnice bit će postavljena i gostujuća izložba Arheološkog muzeja u Zadru – Muzej ninskih starina. Otvorenje je u nedjelju, 18. svibnja u 13 sati. 

Izložba je realizirana povodom 90. godišnjice smrti don Luke Jelića (3. veljače 1922.), istaknutog arheologa, povjesničara i svestranog kulturnog radnika koji je najduže djelovao u Zadru i okolici. Svojim arheološkim djelovanjem najviše je zadužio Nin u kojem provodi neka od svojih najznačajnijih arheoloških istraživanja.

Postav se prvenstveno koncipira na upotrebi arhivske i foto građe nastale u Ninu, a koja se čuva u don Jelićevom arhivu u Arheološkom muzeju u Splitu. Autor Mate Radović osmislio ju je povodom 180. obljetnice Arheološkog muzeja Zadar i znanstvenog skupa “Hrvatska arheologija i Aachenski mir 812. – 2012.”, a otvorena je 1. prosinca 2012. g. u Muzeju ninskih starina. U Koprivnicu je stigla povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 2014. g. središnje teme “Muzejske zbirke povezuju”, a koprivnički muzej će Ninu uzvratiti izložbom “Ecclesia sancti Martini de Prodauiz”.

Premijera francuskog tv-filma o naivi u Hlebinama

U Galeriji naivne umjetnosti Hlebine, će se pak u subotu, 17. svibnja od 18 sati održavati izložba Josip Horvat/Branko Gaži, premijera francuskog tv-filma o naivi i Hlebinama, završetak likovne kolonije, izložba Prvi slikarski koraci te će KUD Hlebine i Najstareši hlebinski mužikaši zabaviti prisutne, a sve povodom Europske noći muzeja.

Cjelokupni program manifestacije Vikend u muzeju dostupan je na internetskim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra www.mdc.hr.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

AK Koprivnica

Tija Požgaj opet premoćna u brzom hodanju, Dora Lovrinović i Petar Slavinić četvrti u Zagrebu

Iz Atletskog kluba Koprivnica stižu nam nove dobre vijesti vezane uz Tiju Požgaj, mladu atletsku nadu. Ponovno je bila...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti