najljepše selo u županiji

Virje polako postaje mali grad, Mirko Perok: Stvorili smo odlične uvjete za život i školovanje djece, direktno pomažemo svim mještanima

Završetkom izgradnje komunalne infrastrukture stvoreni su uvjeti za uređenja ulica i pješačkih staza. Izgradnjom kružnog toka i uređenjem ulica Lugarićeva i Gundulićeva Virje je dobilo kvalitetnu prometnu infrastrukturu prema osnovnoj školi, sportskom parku i dječjem vrtiću, a sve u cilju sigurnosti pješaka, naročito djece, govori Perok.

11:30h
0
Martinjski dani Općine Virje 2019. // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Jedno od najugodnijih i najtoplijih lica kad pričamo o načelnicima općina svakako je ono Mirka Peroka. Trinaest njegovih godina na čelu općine koju je unaprijedio koliko god je to moguće prošlo je u trenu. Osvrćući se iza sebe primjetno je koliko je zapravo Virje naraslo, ponajviše njegovom zaslugom.

Martinjski dani su prošli, dojmovi su se slegli, no posao tu ne staje. Radi se dalje. Sjeli smo s gospodinom Perokom kako bi zajedno uzeli zraka i pogledali u retrovizor.

Koliko se općina Virje promijenila od 2006. godine, kad ste prvi put zasjeli na mjesto načelnika, do danas?

Najveće promjene se odnose na novostvorene odlične uvjete za život i školovanje djece, a očituju se prije svega, u izgradnji športske dvorane, nadogradnji osnovne škole za jednosmjenski rad i izgradnja novog modernog dječjeg vrtića. Zahvaljujući dovršetku izgradnje komunalne infrastrukture, vodovodne mreže u svim naseljima općine, te izgradnjom kanalizacije u Virju, uređenjem pješačkih staza i ulica općina je svojim mještanima stvorila uvjete za kvalitetan život na cijelom prostoru.

Koliko je važno biti okružen dobrim, kvalitetnim ljudima koji dijele iste ili barem slične ideje s Vama kao načelnikom?

Kroz svoje mandate na mjestu načelnika većinom sam bio okružen ljudima koji su težili boljitku općine, te su svojim konstruktivnim prijedlozima pomagali da naše odluke budu kvalitetne na dobrobit svih mještana općine. Posebno moram istaknuti svoje najbliže suradnike, zaposlenike općine, s kojima mogu podijeliti svako svoje razmišljanje i temeljem toga donijeti dobru odluku.

Tijekom svog mandata napravili ste mnoge pozitivne promjene i utjecali na razvoj općine. Kojim se projektima naročito ponosite?
Martinjski dani Općine Virje 2019. // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Ima mnogo pozitivnih promjena, prije svega želim istaknuti financijsku stabilnost općine, redovito izvršavanje svih financijskih obaveza, zajedništvo koje smo izgradili bez obzira na stranačku pripadnost, i naravno brojni projekti koje smo završili a to su športska dvorana, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda zajedno sa dovršenom odvodnjom u Virje, nadogradnja zgrade osnovne škole za jednosmjenski rad, dječji vrtić, uređenje mnogih pješačkih staza, uređenje ulica, izgradnja reciklažnog dvorišta, uređenje društvenog doma u Šemovcima, izgradnja mrtvačnice u Hampovici i mnogo drugih manjih projekata koji su također vrlo bitni za svakodnevni život naših žitelja. Vrijednost svih investicija za vrijeme mojih mandata na mjestu načelnika iznosi oko 80 milijuna kuna.

EU fondovi jako su dobro prihvaćeni jer predstavljaju dodatan izvor financija prilikom izgradnje i unaprjeđenja općina i gradova. Koliko ste zadovoljni općinskim povlačenjem sredstava EU?

Naravno da smo zadovoljni jer smo u prošloj i ovoj godini uspjeli realizirati nekoliko projekata financiranih od strane EU fondova s oko 15 milijuna kuna. Na taj način oslobodila su nam se sredstva u proračunu da možemo uspješno financirati programe koji su direktno vezani za pomoć našim mještanima.

U posljednje vrijeme izgrađeno je i podosta prometne infrastrukture, u prvom planu je svakako novi kružni tok u samom centru općine. Koliki je značaj prometne infrastrukture u općini?
Martinjski dani Općine Virje 2019. // Foto: Matija Gudlin
Novi kružni tok // Foto: Matija Gudlin

Završetkom izgradnje komunalne infrastrukture stvoreni su uvjeti za uređenja ulica i pješačkih staza. Izgradnjom kružnog toka i uređenjem ulica Lugarićeva i Gundulićeva Virje je dobilo kvalitetnu prometnu infrastrukturu prema osnovnoj školi, sportskom parku i dječjem vrtiću, a sve u cilju sigurnosti pješaka, naročito djece. U planu je izgradnja još jednog kružnog toka, Trg Prodavić, i uređenje okolnih ulica te uređenje trga dr. Franje Tuđmana. S dovršetkom ovih projekata Virje će dobiti jedan novi izgled, funkcionalan i lijep centar mjesta.

Također, u posljednje vrijeme traju radovi na uređenju nogostupa u Mitrovici, kako to teče, što se nastoji postići time?

Radovi na uređenju pješačke staze u Mitrovici traju prema dogovorenoj dinamici s izvođačem radova. Dovršetak izgradnje u cijeloj dužini očekujem do polovice iduće godine, te nastavljamo s uređenjem pješačke staze u Novigradskoj ulici s time ćemo riješiti sigurnost pješaka uz državnu cestu D2.

Napravljena je i nova tržnica u mjestu koju ste najavili prošle godine, sada ste i to obećanje ispunili. Kakve su reakcije mještana, veseli li ih ovaj novitet, ali i ostali noviteti u selu?

Kako bi proizvođači hrane, ali i kupci imali što bolje uvjete na tržnici, krenuli smo u izgradnju nove tržnice sa svim potrebnim objektima. To se prije svega odnosi na nadstrešnicu, na prostoriju za prodaju mliječnih proizvoda te sanitarni čvor i pomoćne prostorije za skladištenje. Uredili smo i veliki otvoreni prostor gdje možemo smjestiti sve trgovce i izmjestiti tržnicu iz Rusanove ulice. Kroz nekoliko dana imat ćemo uporabnu dozvolu i otvoriti u cijelosti tržnicu našim mještanima. Vjerujem da su svi koji su bili na tržnici i kružnom toku pozitivno iznenađeni i samim uređenjem, oslikavanjem navedenih prostora po čemu smo jedinstveni.

Na području općine niknulo je reciklažno dvorište koje je napravila domaća tvrtka. Čak 1,9 milijuna kuna stiglo je iz EU fondova. Što će reciklažno dvorište značiti za općinu?
Martinjski dani Općine Virje 2019. // Foto: Matija Gudlin
Reciklažno dvorište // Foto: Matija Gudlin

Do sada smo puno radili na zaštiti okoliša u našoj općini. Jedna od važnijih investicija vezana za na tu temu je izgradnja reciklažnog dvorišta i mogućnost da svaki mještanin općine besplatno odloži preko dvadesetak frakcija odvojenog otpada. Uz ovu investiciju pripremamo i sanaciju odlagališta otpada Hatačanova u Virju, vrijednost ove investicije procjenjuje se na oko 15 milijuna kuna i bit će također financirana s 85% od strane europskih fondova. Time ćemo završiti sve radnje vezane uz zaštitu okoliša u cijeloj općini.

Virovska prkačijada i Martinjski dani svakako su dvije velike manifestacije kakvih se ne bi posramili ni veći gradovi. Svake godine Prkačijada raste, sve se više ljudi predstavlja, sve je više prijatelja tog događanja. Što mislite, kakav je potencijal ovih manifestacija? Koliko veliko to može postati?

Dugi niz godina poznati smo po Martinjski danima općine koji redovito traju desetak dana, a kroz to vrijeme naše brojne udruge pripreme zaista odličan program koji bilježi sve veći broj posjetitelja. Virovska prkačijada nadmašila je sva naša očekivanja, postala je prvi europski festival malih kolača prkača. Brojne udruge iz naše županije i šire vratile su iz zaborava stare recepte kolača, a gosti koji su do sada bili iz cijeloga svijeta, kroz svoje radionice prikazuju kakvi su njihovi kolači i kako se spravljaju. Virovska prkačijada postala je i važan turistički proizvod naše županije. Važnu ulogu u turizmu našeg dijela središnje Podravine ima i zajednička turistička zajednica područja Središnja Podravina koja uspješno prezentira ovo područje od Bilogore do Prekodravlja.

Suradnja sa Županijom na visokoj je, plodonosnoj razini, što Vas sigurno zadovoljava?

Izuzetno sam zadovoljan suradnjom s našom Županijom. Osim što imamo partnera s kojim razgovaramo o svim zajedničkim projektima, Županija je i prisutna kroz sufinanciranje u svim našim projektima temeljem javnih poziva.

Što planirate za budućnost?

U prijedlogu proračuna za 2020. godinu s projekcijama za 2021. i 2022. godinu krećemo u jedno novo investicijsko razdoblje s predviđenim sredstvima od otprilike 40 milijuna kuna. Pripremili smo nekoliko građevinskih dozvola za uređenje ulica, energetsku učinkovitost društvenog doma, doma zdravlja i zgrade stare općine u Virju, uređenje društvenih domova u ostalim naseljima.

Ono što je sigurno najvažnije da nastavljamo sa svim programima direktne pomoći našim mještanima, poljoprivrednicima i gospodarstvenicima. To se odnosi i na program za mlade obitelji za koji smo do sada izdvojili oko 1,5 milijuna kuna i direktno pomogli 104 obitelji kod kupnje kuće ili uređenja stambenog prostora te besplatni priključak na infrastrukturu.

Martinjski dani Općine Virje 2019. // Foto: Matija Gudlin
Zgrada u centru u kojoj će niknuti hostel // Foto: Matija Gudlin
U kojoj je fazi ideja realizacije hostela?

Izgradnja hostela, odnosno uređenje zgrade koju smo kupili za tu namjenu, započinje iduće godine i iskreno se nadam da će hostel svoje prve goste primiti početkom 2021. godine. Kako smo svojom turističkom ponudom postali prepoznatljivi otvorenjem hostela pružit ćemo našim gostima potpuni turistički proizvod.

Hoćete li se kandidirati za još jedan mandat?

Nisam o tome još do sada razmišljao, sada sam fokusiram da u ove nepune dvije godine do isteka ovoga mandata učinimo općinu i samo Virje što ljepše i ugodnije za življenje. Za odluku o kandidaturi za novi mandat ima još dosta vremena.

Mirko Perok na svakog gleda jednako, svima se obraća istim žarom i svakom sluša s jednakim zanimanjem. To je ono što ga čini dobrom osobom i sjajnim načelnikom. Neistomišljenika će uvijek biti, no u ovom slučaju njih kao da je nikad manje. Pisali smo prošle godine kako Virje velikim koracima grabi naprijed. Nismo pogriješili.

Martinjski dani Općine Virje 2019. // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

čitam...
Loading...