Na mladima svijet ostaje

Virovci uskoro otvaraju najmoderniji vrtić u regiji

09:44h
0
Načelnik Općine Virje Mirko Perok ispred vrtića Zrno // Foto: Marko Murković
Mirko Perok ispred vrtića Zrno // Foto: Marko Murković

U izgradnju i opremanje nove zgrade vrtića Zrno izdvojeno je oko 7,2 milijuna kuna, a unutar 1100 kvadratnih metara svakodnevno će boraviti sto mališana među kojima će biti i 15-ero djece jasličke dobi.

Moderno zdanje u Lugarićevoj ulici uskoro će otvoriti svoja vrata za sto malih Virovaca koji će iz zgrade stare škole preseliti u nove prostorije u kojima će imati daleko bolje uvjete za učenje i upijanje znanja te različitih vještina od malih nogu.

Uz klasične metode odgoja i obrazovanja djece predškolske dobi, u Virju planiraju uz engleski jezik uvesti još barem jedan strani jezik prema želji velike većine roditelja.

Foto: Marko Murković
Foto: Marko Murković

Mirko Perok, načelnik Općine Virje istaknuo je kako će se u skoroj budućnosti virovski vrtić pretvoriti u sportski vrtić.

– Sa sigurnošću mogu potvrditi kako ćemo imati najmoderniji vrtić u županiji, a prema mojim saznanjima, i široj regiji. Izrada energetskog certifikata je u tijeku te očekujemo da će zgrada biti svrstana u energetski razred A. To očekujemo zbog činjenice da su kod izgradnje vrtića korištene najmodernije tehnologije od kojih mogu izdvojiti klimatizaciju sa stalnim antibakterijskim pročišćavanjem zraka, podno grijanje ispod parketa, solarne panele za pripremu tople vode, videonadzor i vatrodojavu, te još mnogo modernih tehnoloških rješenja i detalja – rekao je načelnik.

Foto: Marko Murković
Foto: Marko Murković

Vrtić se, dodaje, sastoji od ukupno pet prostorija za boravak djece, polivalentne dvorane koja će služiti za dodatne aktivnosti, prije svega sportske. Općina u skoro vrijeme planira zaposliti stručnu osobu koja će djecu učiti sportskim aktivnostima, a najzastupljeniji će biti oni sportovi s kojima se djeca mogu baviti u Virju, a to su prije svega nogomet i košarka. Plan je uspostaviti i suradnju s Glazbenom školom Fortunat Pintarić kako bi djeca od najmanje dobi mogla naučiti i ponešto o glazbi.

Foto: Marko Murković
Foto: Marko Murković

Otvorenje ove moderne zgrade održat će se 11. studenog, u povodu obilježavanja Martinjskih dana, Dana Općine Virje.

– Projekt vrijedan oko 7,2 milijuna kuna u potpunosti će se realizirati kroz nekoliko dana. Preostali su još manji poslovi montaže kuhinje i čišćenje prostorija. Postavljene su dječje igračke u dvorištu vrtića, većina namještaja je već postavljena i čekamo tehnički pregled i dozvolu za rad – istaknuo je Perok.

Općina Virje 90 posto troška izgradnje novog vrtića financirala je sama, a manjim dijelom gradnju su sufinancirali Koprivničko- križevačka županija i Fond za regionalni razvoj.

Foto: Marko Murković
Foto: Marko Murković