najslađe selo

Virovska prkačijada priprema veliku plasnicu od 3000 slatkih zvjezdica, Perok: Dolaze gosti iz Amerike, Rusije, Izraela i Palestine

Nekad smo bili najveće selo, a sada smo najslađe selo - zaključio je Perok.

12:00h
0
Foto: Helena Jošt
Foto: Helena Jošt

Već svi nestrpljivo očekujemo sada već popularnu i tradicijsku manifestaciju 4. Virovsku prkačijadu. Riječ je o međunarodnom festivalu izvornih kolača koji će se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te Koprivničko-križevačke županije održati ovog vikenda, 10. i 11. svibnja u Virju.

O bogatom dvodnevnom programu koji će obilježiti prvi europski festival malih tradicijskih kolača na konferenciji za medijima se danas obratio župan Darko Koren, načelnik Općine Virje Mirko Perok te članovi organizacijskog odbora Festivala.

– Ističem zadovoljstvo što smo pokrovitelj ovog međunarodnog festivala. S načelnikom smo zajedno u ovoj ideji. Virje izlazi na malo veću scenu jer Prkačijada primjer da se iz dvije stvari iz ničega napravi nešto lijepo. Ideja i ljudi. Važno je u početku imati podršku, a tome će doprinijeti i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je visoki pokrovitelj. Ovo je mlada manifestacija koja je zauzela važno mjesto i zadovoljni smo i zahvalni na ovom projektu. Bit ćemo ponosni za nekoliko dana kada sama priredba bude otvorena i raspoloživa svim dobrim ljudima koji će se uvjeriti u tradiciju i trud svih koji su se uključili. Podržavamo Prkačijadu kao jednu od najznačajnijih gastro priredbi na ovim prostorima – zadovoljno je istaknuo župan Darko Koren.

Foto: Helena Jošt
Foto: Helena Jošt

Mirko Perok, načelnik Virja naglasio je kako je izuzetno zahvalan na suradnji i podršci te da očekuje uspješnu Virovsku Prkačijadu kao i svake godine do sada.

– Projekt je nastao zato što smo željeli da naš kraj u proljetnim danima donese turističku priču. Kolače su pekle naše bake i mame i odatle i ideja. Ovo je prvi takav europski festival, imamo goste iz Amerike, Rusije, a dolaze nam i Kuhari bez granica koji imaju velike planove za Hrvatsku. Kroz ovu manifestaciju surađivat ćemo na svjetskoj razini, dolaze gosti iz Izraela, Palestine. Nekad smo bili najveće selo, a sada smo najslađe selo – zaključio je Perok.

Jedan od glavnih inicijatora Stjepan Odobašić rođeni je Virovec, no već 45 godina tamo ne živi. Ipak, za Virje je odlučio učiniti mnogo.

Foto: Helena Jošt
Foto: Helena Jošt

– Sreo sam Dražena Đuriševića, predsjednika stručno-organizacijskog povjerenstva koji mi je rekao da nešto napravim za Virje, za svoje selo. Nemamo ni jednu zaštićenu slasticu. Zahvaljujući prkačijadi krenuli smo sa zaštitom mazanice. Drago mi je kao Virovcu što smo napravili ovakav projekt. Nadam se da ćemo imati veći broj zaštićenih kolača jer ovakvih nema nigdje na svijetu. Naši kolači su zlatni i svijet mora upoznati što mi imamo – rekao je Odobašić.

Zaključak je jednostavan. Svi su se složili kako su naši kolači bolji od internacionalnih. Novost u programu je, istaknuo je Đurišević, velika plasnica od kolača, od zvjezdica kojih će biti oko 3000 komada. Uključit će se cijelo mjesto. Cilj je i druženje, ali i obaranje Guinnessovog rekorda. Na kraju će vatrogasci spektakularno posipati plasnicu. Svi su dobrodošli. 

Više o programu pogledajte ovdje.

čitam...