Više od dva milijuna kuna štete počinjeno je kaznenim djelima zabilježenim u siječnju

11:52h
0
Ilustracija

Policijska uprava koprivničko-križevačka objavila je statističke podatke za siječanj 2015. godine.

Zabilježeno je 78 kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti, kazneno su prijavljene 43 osobe, a ukupna razriješenost je 62,8 posto. Ukupna materijalna šteta u počinjenim kaznenim djelima iznosi 2.154.174 kune.

Na području Policijske postaje Koprivnica zabilježena su 42 kaznena djela, 18 na području Policijske postaje Đurđevac, 16 na području Policijske postaje Križevci i dva kaznena djela Postaje prometne policije.

Zabilježeno je 49 kaznenih djela općeg kriminaliteta, šest iz gospodarskog kriminaliteta, tri iz organiziranog kriminaliteta, 19 na štetu djece i obitelji, te kazneno djelo sigurnosti cestovnog prometa.

Od težih kaznenih djela zabilježeno je kazneno djelo razbojništva, dok nisu zabilježena druga teža kaznena djela, niti kaznena djela koja bi izazvala veća uznemirenja javnosti.

Tijekom siječnja razriješeno je pet kaznenih djela općeg kriminaliteta iz ranijih razdoblja.

Sigurnost prometa: 52 prometne nesreće

U siječnju su zabilježene 52 prometne nesreće. Zabilježena je prometna nesreće s poginulom osobom. U 17 prometnih nesreća bilo je ozlijeđenih osoba, a u 34 je zabilježena materijalna šteta kao jedina posljedica.

Nastradalo je 20 osoba. Smrtno je stradao vozač, teško su ozlijeđena tri vozača i dva pješaka, a lakše 14 osoba – 10 vozača, tri putnika i pješak.

Pod utjecajem alkohola bilo je 19 sudionika prometnih nesreća (17 posto svih sudionika).

Slijetanja vozila s cesta (20 nesreća) i bočni sudari vozila (15 nesreća) najčešće su vrste prometnih nesreća.

Od okolnosti koje prethode događanju prometnih nesreća najčešće su nepropisna i brzina neprimjerena uvjetima (21 nesreća) i nepoštivanje prednosti prolaska (osam nesreća).

U nadzoru cestovnog prometa utvrđeno je 1039 prometnih prekršaja. Iz prometa je isključeno 167 vozača i 46 vozila, a oduzeto je 97 vozačkih dozvola. U prostorijama policije do otrježnjenja je zadržano 39 vozača, 12 ih je uhićeno i 11 dovedeno na žurni prekršajni postupak nadležnim prekršajnim sudovima.

Provedene su četiri preventivno – represivne akcija usmjerene na uzroke nesreća u prometu, odnosno zaštitu ugroženih kategorija.

Javni red

Zabilježena su 22 prekršaja protiv javnog reda i mira, od čega pet prekršaja drskog ponašanja, pet tučnjava, tri omalovažavanja i vrijeđanja policijskih službenika i pet prekršaja svađe ili vike.

Prekršajno je prijavljeno 28 osoba, od čega 15 povratnika.

17 prekršaja izvršeno je na ulici, trgu i drugom otvorenom javnom prostoru, a pet u ugostiteljskim objektima.

12 prekršaja (54,5 posto) izvršile su osobe pod utjecajem alkohola.

Prema vremenu počinjenja najviše prekršaja je zabilježeno od 12 do 18 sati (devet), dok ih je po danima najviše bilo nedjeljom (šest).

Održano je 40 prijavljenih javnih okupljanja, na kojima nisu zabilježena protupravna ponašanja.

Zabilježena su 64 prekršaja iz ostalih prekršajnih propisa, osim prometa i javnog reda i mira.

Požari i eksplozije

Zabilježena su četiri požara, od čega tri na građevinskim objektima i jedan na prijevoznom sredstvu. Nisu zabilježene eksplozije.

Nadzor državne granice

U siječnju je zabilježen 9291 prijelaz putnika preko državne granice, od čega 4519 domaćih i 4772 stranca. Tijekom mjeseca nisu zabilježeni nezakoniti prelasci državne granice, a jednom stranom državljaninu je odbijen ulazak u RH.

čitam...