#facebookdown

Više sati bili smo bez Facebooka, Instagrama, Messengera i WhatsAppa, najveći pad ikad objasnili su “neispravnom promjenom konfiguracije”

Uslijed takve situacije piše se kako je Mark Zuckerberg, tvorac Facebooka, u par sati izgubio sedam milijardi dolara.

09:35h
0
Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Facebook, Instagram, Messenger i WhatsApp jučer satima nisu funkcionirali, što se nerijetko u medijima karakterizira kao najdulji pad servisa koje koriste milijarde ljudi. Konkretnije, prve poteškoće javile su se oko 17 sati, a trajale, otprilike, do ponoći.

– Iskrene isprike svima zahvaćenima padom Facebookovih servisa. Imamo mrežne poteškoće i naši timovi rade najbrže moguće kako bi popravili problem i kako bi se vratili što je brže moguće – poručio je šef tehničkog odjela Facebooka Mike Schroepfer.

Komično i apsurdno jest što se vodstvo Facebook uslijed problema oglasilo putem Twittera, njihova svojevrsnog rivala, ispričavši se korisnicima. Uslijed takve situacije piše se kako je Mark Zuckerberg, tvorac Facebooka, u par sati izgubio sedam milijardi dolara. Inače, time je nastavljen pad vrijednosti dionica mega tvrtke koji je započeo zviždačicom Frances Haugen, bivšom zaposlenicom koja je kazala kako su imali dokaze da njihovi servisi na razne načine štete korisnicima, kao što tinejdžerice zbog Instagrama imaju loše mišljenje o sebi, piše The New York Times.

Pad Facebooka, između ostaloga, rezultirao je prelaskom na ostale platforme, primarno Twitter, TikTok i Viber, pri čemu su tviteraši u znatnoj mjeri počeli koristiti hashtag #facebookdown.

– Čudno je da su svi Facebookovi servisi pali istovremeno i u svim dijelovima svijeta, oni imaju brutalne backup sustave. To je vjerojatno prvi takav zabilježen slučaj dosad, ne sjećam se da se takvo nešto dogodilo. Može se zaključiti da se ne radi o grešci na serverima, budući da su oni odvojeni i raspoređeni za pojedine servise kao i s obzirom na regije – rekao je komunikacijski stručnjak Petar Tanta za index.hr.

– Sa svakim satom Facebook gubi puno. Tu je siguran pad dionica, jačanje konkurencije, gubitak tržišta… Twitter trenutno uživa zato što se putem njega odvija krizno komuniciranje – dodao je Tanta prije no što su servisi vraćeni na noge.

A kada se to dogodilo, Facebook je u službenom dopisu naveo kako vjeruju da je problem bio u “neispravnoj promjeni konfiguracije.”