Bolje sutra

Viseće gredice Udruge osoba s invaliditetom spojile generacije, predsjednica Marija Mraz: Puno smo naučili jedni od drugih

Svaka je akcija prilika da sami sebe preispitamo, kao pojedinci, ali i kao ustanova činimo li dovoljno za osobe s invaliditetom. Tako smo u objektu Loptica napravili rampu za djecu s invaliditetom, da im olakšamo pristup. Bilo je veselo kroz ovaj projekt te će gredice i dalje služiti nam za sadnju nekog novog bilja, istaknula je ravnateljica Šipek.

08:00h
0
Foto: Matija Gudlin

Udruga osoba s invaliditetom ‘Bolje sutra’ uspješno je provela projekt pod nazivom Viseće gredice-prilagođeno vrtlarenje za osobe s invaliditetom.


Bilo je uključeno čak 300- tinjak osoba, od vrtićaraca pa do umirovljenika.

Točnije, sudionici su bili članovi Kluba za starije osobe ‘Mariška’, mališani iz Dječjeg vrtića Tratinčica te članovi spomenute Udruge.

Aktivnosti su se odvijale u tri skupine.

Jedna je sadila cvijeće, povrće i ljekovito bilje u visećim gredicama, druga je šivala vrećice od recikliranog tekstila dok je treća bojala drvene kutijice dekupaž tehnikom. Također, izrađivale su se i lutkice ‘Koprivnice’ koje su izrađene od recikliranog drveta.

Foto: Matija Gudlin

– Ono što je najvažnije u cijeloj priči je to što smo uspjeli povezati one najmlađe i to s osobama s invaliditetom, do naših umirovljenika. Naučili smo puno jedni od drugih. Djeca su imala prilike naučiti drugačiji način kretanja osoba s invaliditetom i tako razviti toleranciju prema različitostima – kazala je Marija Mraz, predsjednica Udruge.

Ida Šipek, ravnateljica koprivničkog vrtića tom je prilikom istaknula da vrtić i udruga već dugi niz godina uspješno surađuju, te da brine o tome da djeca s invaliditetom koja plaze vrtić dobiju potrebnu opremu, ali i da se osvijesti javnost.

– Svaka je akcija prilika da sami sebe preispitamo, kao pojedinci, ali i kao ustanova činimo li dovoljno za osobe s invaliditetom. Tako smo u objektu Loptica napravili rampu za djecu s invaliditetom, da im olakšamo pristup. Bilo je veselo kroz ovaj projekt te će gredice i dalje služiti nam za sadnju nekog novog bilja – istaknula je ravnateljica Šipek.

Projekt je pohvalila i Radmila Popović, ravnateljica COOR Podravsko sunce.

Podsjetimo, projekt je odobrila Regionalna zaklada za lokalni razvoj ‘Zamah’ po decentraliziranom modelu dodjele financijskih potpora, u partnerstvu s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Foto: Matija Gudlin

čitam...