Nije sve tako sivo

Vjekoslav Robotić: Uspjesi gimnazijalaca na maturi su kao da Slaven osvoji Ligu prvaka, da je naš grad kao Washington, a županija kao Katar! Zamislite samo koliko bi se o tome pisalo

I nije slučajno da županije hrvatskog sjevera naše srednje školstvo ističu kao pokazatelj rada i ulaganja, a brojni ravnatelji elitnih hrvatskih škola dolaze učiti od nas, kazuje Robotić.

16:30h
0
Vjekoslav Robotić // Foto: Matija Gudlin

Kako je sam to nazvao, u valu općeg društvenog negativizma vezanog za prosvjetnu djelatnost i slobodnog, nepotpunog tumačenja rezultata učenika i škola na ispitima, prvenstveno Državne mature, a potom i PISA-e i sličnih; ravnatelj koprivničke gimnazije Vjekoslav Robotić izjasnio se vezano uz iste.

– Iz rezultata Državne mature i upisa na više i visoke škole možete sami procijeniti, a i kvantitativno i kvalitativno se vidi da su maturanti Gimnazije Fran Galović Koprivnica postigli vrsne rezultate. Prolaznost na Državnoj maturi je 95 posto, a temeljem bodovanja za upis na više i visoke škole svoj prvi ili drugi izbor studija upisalo je 79 posto maturanata – izvijestio je Robotić.

Podsjetimo, u koprivničkoj Gimnaziji maturi su pristupila 163 učenika, položilo je njih 156, a palo sedam.

Kao izvrsne u svim predmetima istaknuo je Katarinu Šimunić i Moniku Ranilović koja je, ujedno, najbolje u državi od 31.000 pristupnika napisala državnu maturu iz hrvatskog jezika.

– Najveći broj prvih plasmana na rang listama fakulteta imao je učenik Matej Vugrinec koji je bio prvoplasiran na četiri fakulteta i šest studija – PMF Zagreb, Fakultet strojarstva i brodogradnje Zagreb, RGN Zagreb te Šumarski fakultet Zagreb – ponosno je istaknuo ravnatelj.

Izvijestio je kako su koprivnički gimnazijalci na rang listama prijavljenih fakulteta i akademija zauzeli visoka mjesta, i to prva mjesta na 23 fakulteta i 20 studija, a druga mjesta na 10 fakulteta i 13 studija.

– Ne smijemo biti preskromni i zaista treba isticati i više cijeniti misiju odgoja i obrazovanja svakog pojedinog nastavnika, treba čestitati svakom učeniku na uspješno završenom gimnazijskom obrazovanju, zahvaliti svakom roditelju na visokom stupnju obiteljskog odgoja te pohvaliti Grad i Županiju za podršku i ulaganja u školstvo – opomenuo je ravnatelj.

Ravnatelj se ponosi svojim maturantima // Foto: Matija Gudlin

Dodao je kako se u doba globalizacije, učenici i nastavnici koprivničke gimnazije bore za konkurentnost na europskom obrazovnom tržištu gdje zauzimaju visoki rang temeljen na brojnim rezultatima i projektima.

– Slobodnim tumačenjem, rezultati naših maturanata su kao da sutra naš cijenjeni NK Slaven Belupo osvoji Ligu prvaka, RK Podravka osvoji Europsku ligu, da je vaša novina čitana kao „Bild“, da je vaš radio slušan kao „Radio Luksemburg“, da je naš grad kao Washington D.C., a da je naša županija poput Katara. Samo možemo zamisliti koliko i kako bi se pisalo i pričalo o tome, koliko bi navedeno svakodnevno uzimalo medijskog prostora – tumači nam Robotić.

Prema njegovom mišljenju temeljenom na rezultatima rada i eksternim vrednovanjima, koprivnička gimnazija ide dobrim putem.

– I nije slučajno da županije hrvatskog sjevera naše srednje školstvo ističu kao pokazatelj rada i ulaganja, a brojni ravnatelji elitnih hrvatskih škola dolaze učiti od nas. Međusobnim uvažavanjem i pomaganjem svi u zajednici, počevši od svake prosvjetne jedinke do složenih sustava poput izvršne vlasti i medija, možemo dati optimizam i nadu novim učenicima, roditeljima, nastavnicima i okruženju u kojem djelujemo – ne košta ništa, a vrijedi neprocijenjivo – zaključak je ravnatelja koprivničke gimnazije.

čitam...