dani ludbreške svete nedjelje

Vjernici hodočaste u Ludbreg, donosimo kompletan vjerski program Svete nedjelje

Vrhunac slavlja bit će u nedjelju, 5. rujna, na samu "Svetu nedjelju".

18:30h
0
Sveta Nedjelja
Foto: Ivan Brkić

Ludbreška Sveta nedjelja jedna je od najvećih religijskih manifestacija u Hrvatskoj, a raznovrsna događanja obuhvaćaju brojne vjerske, kulturne, gospodarske i zabavne programe.

Slavlje je počelo 22. kolovoza služenjem mise u zavjetnoj kapeli u spomen svim palim domoljubima u 2. svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu te mimohodom vatrogasaca.

Program je nastavljen 28. kolovoza hodočašćem mladih i Festivalom duhovnih pjesama Duga. Hodočašće bolesnika, osoba s invaliditetom, karitativnih djelatnika i medicinskog osoblja, djelatnika Crvenog križa Ludbreg i Varaždinske biskupije održano je 30. kolovoza.

Hodočasnike koji dolaze u Ludbreg u potrazi za utjehom i nadom, u svetkovne dane očekuje, i nadalje, bogat vjerski program.

Tako će u četvrtak, 2. rujna, u 19.30 sati, Svetu misu u zavjetnoj kapeli služiti varaždinski biskup mons. Bože Radoš. Zatim slijede pjevane pohvale i litanije Svetoj krvi. U 21 sat molit će se Getsemanska ura, priprava za sve dublje ulaženje u tajnu Isusove muke.

Na Sveti petak, 3. rujna, bit će održano zavjetno hodočašće susjednih župa – Martijanca, Svetog Đurđa i Velikog Bukovca. Nakon jutarnjih misa, u 10 sati će krenuti procesija od župne crkve prema zavjetnoj kapeli, pobožnost križnog puta. Svetu misu će slaviti vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, a pridružit će se hodočasnici iz Rasinje i Vinice.

U 19 sati pjevaju se pohvale i litanije Svetoj krvi, Večernja, a svetu misu će predvoditi vlč. Matej Glavica, ovogodišnji propovjednik i duhovni voditelj. U 21 sat započinje molitveno bdjenje mladih.

Dan uoči proslave Predragocjene Krvi Kristove, u subotu 4. rujna, u Ludbreg hodočaste brojne župe iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Ujutro će u župnoj crkvi biti služene dvije mise, u 6 i 7 sati.

Ispovijeda se od jutra u cinktoru crkve, a za vrijeme svete mise na prostoru Zavjetne kapele na otvorenom.

Misa u 9 sati, u Zavjetnoj kapeli, bit će služena na slovenskom i mađarskom jeziku, a potom, u 10.45 sati kreće procesija hodočasnika od župne crkve do zavjetne kapele. Središnje euharistijsko slavlje, s početkom u 11 sati, predvodit će bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak, uz suslavlje mons. Bože Radoša i mons. Josipa Mrzljaka.

Vrhunac slavlja bit će u nedjelju, 5. rujna, na samu “Svetu nedjelju”. Ujutro će se u župnoj crkvi služiti mise u 6 i 7 sati. Od 8 sati kreće prijem hodočasnika pjesmom i duhovnim mislima.

U 9 sati počinje duhovni program za hodočasnike u Svetištu koji predvodi vlč. Matej Glavica.

U 9.45 kreće procesija hodočasnika od župne crkve do zavjetne kapele. Procesiju i Središnje euharistijsko slavlje u 10 sati predvodi mons. dr. László Német, zrenjaninski biskup uz sudjelovanje ostalih biskupa i svećenika hodočasnika.