Savjeti liječnika

Vježbanje na pokretnoj traci

14:03h
0
KOLUMNA Dražen Sačer
KOLUMNA Dražen Sačer

pokretna-traka-1Mnogi od nas imaju problema sa tjelesnom težinom i to naravno s viškom kilograma. Nažalost nismo stvorili naviku redovitog vježbanja, čak ne upražnjavamo niti redovite šetnje . Stvoren je obrazac sedentarnog načina života koji koji polako ali sigurno ugrožava naše zdravlje. Ovih dana žali mi se svježi umirovljenik, da se nakon odlaska u mirovinu još manje kreće, sve obavlja automobilom, problem mu postaje čak i hod na kraće udaljenosti, a teško svladava i stepenice. Neugodno mu je ići u teretanu zbog dobi i izgleda (debljina !), pa je odlučio sam vježbati kod kuće. Pritom ga zanima, je li dobar izbor pokretna traka.


Načelno, ne samo njemu, već se svima preporuča bilo koji oblik tjelesne aktivnosti, za koji se opredijeli i koji će se redovito provoditi. Nema razloga za nelagodu zbog odlaska u teretanu. Dapače rad u grupi ima svoje prednosti, a važno je da postoji mogućnost nadzora od strane stručne osobe. Ako to ipak ne želite, odličan je odabir vježbanja na pokretnoj traci kod kuće. Uz sve druge pogodnosti to donosi i mogućnost da je koristite u bilo koje vrijeme. Uz hod na traci svakako provodite i tjelovježbu – obične, jednostavne vježbe u svom stanu. U starijoj dobi prednost imaju vježbe relaksacije, ravnoteže, spretnosti i koordinacije, a manje vježbe brzine i snage. Prije početka vježbanja i korištenja pokretne trake svakako se konzultirajte sa svojim liječnikom, ako bolujete od koje ozbiljnije bolesti. Intenzitet vježbanja prilagodite stanju vaše kondicije.

U starijoj dobi uvijek treba izbjegavati intenzivnu tjelesnu aktivnost i posebno nagla opterećenj,a jer su rizična. Mogućnost incidenta pri vježbanju u pravilu povećava sjedilački način života, pušenje, prekomjerna tjelesna težina te ozbiljnije bolesti.

pokretna-traka-oVježbe je potrebno provoditi redovito uz obvezno prethodno zagrijavanje. Važno je pravilno odrediti opterećenje i postupno ga povećavati te nastojati biti redovit u vježbanju. Što se pokretne trake tiče ona ima niz prednosti, a prije svega već spomenutu stalnu dostupnost. Možete hodati u bilo koje vrijeme – kad god zaželite. Ipak nastojte da uvijek vježbate u isto doba dana, a najbolje izjutra.

Postoji cijeli niz modela pokretnih traka od najjednostavniih pa do visoko sofisticiranih,koje daju niz korisnih podataka tijekom vježbanja: brzinu, vrijeme, broj otkucaja srca, vrijednosti krvnog tlaka, potrošene kalorije, i t.d. Na nekim modelima možete sami kreirati osobni program vježbanja dok svi modeli omogućuju korisniku da tijekom vježbanja mijenja nagib i brzinu kretanja trake jednostavnim pritiskom na tipku. :; ;

pokretna-trakaKOJA JE KORIST OD VJEŽBANJA? Velika i višestruka; snaži se muskulatura oslobađa od stresa, podiže imunološku sposobnost organizma, smanjuje povećanje tjelesne masti, manji je gubitak koštane mase čime se prevenira ili usporava osteoporoza. Jednom rječju korist je višestruka i vježbanjem svakako pomažete očuvanju svog zdravlja. U starijoj dobi preporuča ju se šetnja, pješačenje, lagano trčanje, sobna tjelovježba, plivanje i vožnja bicikla. Primarni cilj vježbanja u starijoj dobi je sačuvati što veću samostalnost i time zadržati visoku razinu kvalitete života.

Što se tiče sportskih aktivnosti u starijoj dobi, one su isključivo rekreacijskog tipa, prilagođene dobi i zdravstvenom stanju pojedinca. U sav oprez, dobro zagrijavanje, izbjegavanje većih i naglih opterećenja, ipak je mogućnost ozlijeđivanja kod starijih osoba povećana. Razlog tome su smanjena sposobnost koordinacije, gubitak elastičnosti lokomotornog sustava i pojava bržeg zamora.

I na kraju još jednom podsjećam:

  1. Da se prije korištenja trake savjetujete sa svojim liječnikom
  2. Postupno povećavajte vrijeme i brzinu hoda
  3. Tijekom vježbanja budite prikladno obuveni i obučeni
  4. Nemojte vježbati nakon obilnog obroka
  5. Nastojte vježbati svakodnevno.

Piše : dr. Dražen Sačer, fizijatar
Tel. 048 625 033
E-mail: drazen.sacer1@kc.t-com.hr

čitam...