U KAKVO ZATVARANJE IDEMO?

Vlada će nove strože mjere u borbi protiv koronavirusa predstaviti sutra: Što zasad znamo, a što se spekulira?

Nove bi mjere na snagu trebale stupiti u petak u ponoć, a prema zadnjim informacijama trebale bi biti predstavljene u četvrtak.

14:49h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Nakon što je ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović u utorak novinarima rekao kako se priprema novi, stroži paket mjera za borbu protiv koronavirusa, krenule su spekulacije o tome što će točno one značiti. I sam je ministar na konferenciji za novinare na kojoj je najavio mjere na pitanje o tome o kojim se mjerama radi, rekao da svi znamo koje su moguće mjere, te je ponovio da policijski sat i zatvaranje, odnosno lockdown kakav smo imali u proljeće ne dolaze u obzir.


Iako se očekivalo da će Nacionalni stožer održati konferenciju za medije, to se nije dogodilo, a izostale su i izjave novinarima nakon užeg kabineta Vlade. Prema neslužbenim informacijama koje smo dobili iz izvora iz Banskih dvora, mjere će biti predstavljene tek sutra na sjednici Vlade.

RTL je u utorak neslužbeno doznao da se razmatra privremeno zatvaranje kafića i restorana, koji bi i dalje mogli dostavljati hranu. Nove mjere bi svakako trebale trajati sve do Božića.

Spekulacije
Iako bi šoping centri ostali otvoreni, provodile bi se oštrije kontrole broja kupaca, higijene, dezinfekcije… S druge strane, fakulteti, a možda i srednje škole prebacili bi se na online nastavu, kao što je to recimo već učinjeno u Osječko-baranjskoj županiji. Osnovne škole nastavile bi s radom.

Međutim i ove mjere, kao i sve ostale, predmet su spekulacija. Prema izvoru nekih medija, hoteli bi ostali otvoreni, a budu li brojke do Božića pale, restorani i kafići bi se oko Božića mogli otvoriti.

Možda se neće zatvoriti sve?
Prema drugim informacijama, primjerice koje donosi Jutarnji list, neki ministri i župani se protive zatvaranju kafića i restorana na nacionalnoj razini, jer epidemiološka situacija nije ista u primjerice Lici i Varaždinskoj županiji.

Jutarnji piše da tako predlažu i epidemiolozi iz Referentnog centra za epidemiologiju Ministarstva zdravstva. Za ostale sredine predložili su da ugostitelji mogu raditi do 22 sata, da se dopušta jedan posjetitelj na četiri metra četvorna, da se postrože nadzori, a ako se krše mjere da se objekt privremeno zatvori. U tim mjerama stajalo je i da se zabranjuje ulazak maloljetnim osobama u kafiće.

Naravno, ostaje i pitanje kako će i u kojoj mjeri država nadoknaditi štetu ugostiteljima, piše RTL.

 

čitam...