DONESENA JE ODLUKA

Vlada ograničila cijene mlijeka, jaja, šećera, brašna, lijekova i drugih proizvoda

Dodajmo kako ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u slučaju opasnosti od nestašice proizvoda ima mogućnost ograničiti njihovu prodaju izvan Hrvatske.

08:12h
0
Foto: ePodravina

Pisali smo o tome kako su Podravci ozbiljnije shvatili trenutnu situaciju, opustošivši u trgovinama brojne police s, primjerice, brašnom, mlijekom, mesnim i mliječnim proizvodima ili sredstvima za dezinfekciju.


S tim u vezi, vlada je jučer na telefonskoj sjednici donijela Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode. Cilj je spriječiti negativne učinke promjene pojedinih cijena proizvoda te monopolističko određivanje cijena proizvoda. Naravno, navedeno je povezano s koronavirusom.

– Odlukom se određuju proizvodi na koje se primjenjuje mjera kontrole cijena: brašno, mlijeko i mlijeko u prahu, jaja, šećer, sol, riža, tjestenina, svježe meso, riba, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje, dječja hrana, dječje pelene, voda za piće, deterdžent za rublje, deterdžent za suđe, sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske – kirurška, FFP2, FFP3, respiratori/transportni ventilatori, lijekovi i medicinski proizvodi te posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sustav – stoji na stranicama Vlade.

Foto: Ivan Balija
Darko Horvat // Foto: Ivan Balija

Najvišom cijenom proizvoda smatrat će se ona koja je bila 30. siječnja 2020. godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila zaraznu bolest COVID-19 javnozdravstvenom prijetnjom međunarodnog značaja, objasnili su.

Dodajmo kako ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u slučaju opasnosti od nestašice proizvoda ima mogućnost ograničiti njihovu prodaju izvan Hrvatske.

čitam...