POMOĆ PRIVATNIM SEKTORIMA

Vlada otkrila mjere pomoći, jedan uvjet se posebno istaknuo: Nema odgode poreza za firme koje duguju više od 200 kuna

Na današnjoj live konferenciji za novinare Vlada je predstavila mjere za koje smatra da bi trebale pomoći privatnom sektoru

15:00h
0
Foto: Ivan Balija
Andrej Plenković // Foto: Ivan Balija

Na današnjoj live konferenciji za novinare Vlada je predstavila mjere za koje smatra da bi trebale pomoći privatnom sektoru. Tako je premijer Andrej Plenković posebno izdvojio tri horizontalne mjere namijenjene pomoći gospodarstvu. Riječ je o beskamatnoj odgodi javnih davanja poduzetnicima s poteškoćama, a to znači da nema poreza na dohodak, dobit i doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, rekao je Plenković. Ova mjera je donesena za prva tri mjeseca, te po potrebi za još tri mjeseca.

Druga mjera je usmjerena očuvanju zaposlenosti što se odnosi na financiranje 100 posto troška neto minimalne plaće po zaposlenom. Kao treću izdvojio je mjeru usmjerenu mikro, malim i srednjim poduzetnicima i odnosi se na kredite za likvidnost i radni kapital, uz poček od 12 mjeseci i vrlo nisku kamatu stopu.

– Ići ćemo u rezanje svih troškova koji nisu nužni na rashodovnoj strani. Sve ove naše mjere su pripremljene na jedinstven i cjelovit način, osmišljene su kao koncept pristupa za ovu prvu inicijalnu fazu. Mi ćemo našu plaću za ožujak donirati na račun za Zagreb – naglasio je premijer.

Ipak, Plenković je istaknuo jedan od uvjeta za dobivanje odgode plaćanje poreza i doprinosa, a to je da poduzetnik ne smije imati dug veći od 200 kuna.

Foto: Ivan Balija
Darko Horvat // Foto: Ivan Balija

Kada je riječ o kriterijima za korištenje te mjere, uvjet je da u trenutku podnošenja zahtjeva porezni dug ne smije biti veći od 200 kuna, zatim ako već sada postoji pad prihoda na godišnjoj razini od 20 posto, kao i ako se predviđa pad prihoda od 20 ili više posto u idućim mjesecima.

– Imati dug veći od 200 kuna prema poreznoj, mislim da bi takvi poduzetnici trebali sami sebe zapitati što to kod njih znači – rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat, piše portal Index.

Očito je kako će mnogi zbog tog kriterija ostati i bez te simbolične pomoći u ovoj teškoj situaciji. Pomoći koja ja zapravo simbolična, jer će odgođeni porezi i doprinosi doći na naplatu u budućnosti, a od čega će se platiti ako tvrtke neće raditi, to nije poznato. Što se tiče odgode plaćanja PDV-a, nju će moći iskoristiti manje tvrtke, s prometom do 7,5 milijuna kuna.

čitam...
Loading...