NESLUŽBENA POTVRDA

Vlada planira ukinuti stotine zamjenika u gradovima, općinama i županijama

U Hrvatskoj u vijećima gradova i općina te županijskim skupštinama sjedi više od 8500 izabranih političara. Svi oni primaju naknade za svoj rad, a stranke naknade za njih iz lokalnih proračuna.

13:00h
0
Ilustracija // Foto: djurdjevac.hr

Iako cjelovite reforme lokalne uprave neće biti do lokalnih izbora u svibnju 2021. godine, iz Ministarstva uprave stigla je neslužbena potvrda da je u izradi prijedlog zakona koji bi ukinuo većinu zamjenika gradonačelnika, načelnika i župana. Točnije, od njih 734, plan je ukinuti čak 624 zamjeničke funkcije, piše portal 24 sata.

Prema napravljenoj analizi, jako mali dio zamjenika je iskoristiv i radi svoj posao. Ostali bi samo po jedan zamjenik za gradove iznad 35.000 stanovnika i za županije. Županije će još razmotriti jer nisu sve iste veličine, pa nekim županima možda i nije potreban zamjenik, rekao je za spomenuti portal sugovornik iz ministarstva.

Zamjenici mogu biti volonteri, mogu dobivati naknadu za posao, a mogu biti i profesionalno zaposleni, što je opcija koju je izabrala većina. Prosječni trošak mjesečne plaće je oko 15.000 kuna bruto, ali one jako variraju, primjerice neki zamjenici župana imaju i 17.000 kuna neto. Ali, ako uzmemo i taj prosjek, to je 9,3 milijuna kuna mjesečno za plaće zamjenika ili 112,3 milijuna kuna godišnje.

U Hrvatskoj u vijećima gradova i općina te županijskim skupštinama sjedi više od 8500 izabranih političara. Svi oni primaju naknade za svoj rad, a stranke naknade za njih iz lokalnih proračuna.

– Ideja je da se taj broj smanji za 20-ak posto, ali ta opcija se još razmatra i je li bolje ići na manji broj vijećnika ili je bolje rezati maksimalne iznose naknada koje oni dobivaju. U svakom slučaju, i tu će se štedjeti – kaže sugovornik iz ministarstva.

Ako bi se smanjio njihov broj za 20 posto, to znači 1700 političara manje. Šira reforma lokalne uprave bi obuhvaćala i manji broj općina jer bi se propisale funkcije koje mogu obavljati, što je već najavio ministar uprave Ivan Malenica.

Na samom kraju, i smanjenje broja zamjenika može se tumačiti kao predizborno obećanje jer ovaj sastav Vlade takav zakon ne može donijeti prije izbora.

Podsjetimo, prije pet godina je jedan bivši zamjenik župana istupio u javnosti.

– Ja sam bio uhljeb. Četiri godine nisam radio ništa. Bio sam zamjenik župana. Moji roditelji su imali 22 muzne krave i prodavali su mlijeko. Zarađivali su oko 16.000 kuna mjesečno, a moja plaća je bila 17.500, i to sam dobivao za četiri godine paljenja svijeća i polaganja vijenaca – rekao je Alen Baščevan, koji je bio zamjenik bjelovarsko-bilogorskog župana.

 

čitam...