popis za ublažavanje

Vlada razmatra precizan popis zahtjeva od HGK: Traže otvaranje shopping centara, frizerskih salona, kafića, kina…

Također, uvrstili su i otvaranje sportskih i rekreativnih površina na otvorenom, rad vrtića za djecu radnika kojima nije zabranjen rad, otvaranje državnih ureda, posebne mjere za izložbe, kazališta i kino, aktivnosti u glazbenoj industriji, omogućavanje online teorijske nastave u autoškolama i postepeno uvođenje praktičnog dijela.

12:00h
0
Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Hrvatska gospodarska komora sastavila je popis prijedloga popuštanja mjera te ga poslala Vladi premijera Andreja Plenkovića. Predsjednik HGK Luka Burilović za Jutarnji.hr kazao je kako je odličan rad Nacionalnog stožera civilne zaštite omogućio da se više ne mora birati između gospodarstva i zdravlja, već se može imati oboje.

Uz pridržavanje mjera poput dezinfekcije i čišćenja, zaštitnih barijera na blagajnama, ograničavanje broja kupaca ili nošenja maski i rukavica, HGK predlaže postupno otvorenje ostalih, neprehrambenih trgovina – poput salona namještajem, tehnologijom, elektroničkim uređajima građevinskim materijalom i slično – te produljenje radnog vremena sa 17 na 20 sati. Na tome bi tragu od 11. svibnja otvarali i shopping centre, s prednošću za ugrožene skupine stanovnika koji bi kupovali npr. u jutarnjim satima. Nedjeljom centri, predlažu, ne bi radili. Navedenom dodaju otvaranje mini-tržnica u manjim mjestima i promjenu radnog vremena pekara od 6 do 15 sati koje nedjeljom ne bi radile radi smanjenja gužvi.

Isti je slučaj s obrtima, uslužnim djelatnostima poput salona za uljepšavanje, brojnih servisa kao što su oni za kućanske aparate ili računovodstvenih servisa. Veliku pozornost izaziva buduće otvaranje frizerskih salona o kontekstu čijeg je rada ideja ograničavanja broja ljudi u salonu na dvije osobe uz prethodno naručivanje mušterija koje bi koristile zaštitne maske i rukavice. Zaposleni bi, primjerice, morali imati zaštitnu opremu, održavati higijenu i osigurati međusobnu udaljenost.

Ilustracija // ingimage
Što predlažu za kafiće i restorane?

Glede kafića i restorana, među prijedlozima jest razmak između stolova, posluživanje u jednokratnoj ambalaži ili po modelu za van, pri čemu gost ne bi bio poslužen od strane konobara, već bi naručio i odmah platio. Radno vrijeme bilo bi od 8 do 21 sat, i to bez žive glazbe, većih okupljanja i privatnih zabava.

Turizam jest i bit će jedna od najpogođenijih grana. Stoga prvo predlažu popuštanje u vidu nautičkog turizma, zatim otvaranje manjih smještajnih objekata, kampova, a tu su i wellness te određivanje prostora za dolazak turista iz zemalja sa sličnim epidemiološkim pokazateljima.

Povezano je to s prometom gdje navode normalizaciju javnog gradskog, linijskog, kamionskog i avioprijevoza. Ujedno predlažu da e-propusnice radnika vrijede 30 dana.

Također, uvrstili su i otvaranje sportskih i rekreativnih površina na otvorenom, rad vrtića za djecu radnika kojima nije zabranjen rad, otvaranje državnih ureda, posebne mjere za izložbe, kazališta i kino, aktivnosti u glazbenoj industriji, omogućavanje online teorijske nastave u autoškolama i postepeno uvođenje praktičnog dijela. Nadalje, dotaknuli su se smanjenja cijene cestarina za 50 posto ili ukidanje kako bi se promet prebacio s lokalnih na autoceste, čestog dezinficiranja autobusa i tramvaja, savjeta epidemiologa za postupanje u slučaju oboljenja zaposlenika, reguliranja rada od kuće, ublažavanja postupka dodjele e-propusnica, testiranja na koronavirus na teret poslodavca i, između ostaloga, dozvole stranim radnicima da odmah po ulasku u Hrvatsku mogu raditi.

Vlada će, poručuju, razmotriti popis prijedloga te na sjednici u četvrtak donijeti plan, odnosno zaključak ponovnog pokretanja dijela gospodarskih aktivnosti.