Vlada usvojila protokol o postupanju s u slučaju seksualnog nasilja

08:48h
0
Povjerenstvo za ravnopravnost spolova

Vlada RH je na svojoj 64. sjednici, koja je održana u subotu, usvojila Protokol  o postupanju u slučaju seksualnog nasilja s prijedlogom koordinatorice i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije.


Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije je na inicijativu koordinatorice za ravnopravnost Ivanke Perić Novak uputilo Uredu za ravnopravnost spolova Vlade RH prijedlog Nacrta Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja. Predloženo je da se u predviđenom okviru pružanja osnovne zdravstvene zaštite žrtvama seksualnog nasilja preporučuje da se obrate izabranom liječniku opće medicine zbog daljnjeg liječenja, te izdavanja potrebnih recepata i uputnica. U slučaju da se utvrdi da žrtva nema regulirano zdravstveno osiguranje, zdravstvena ustanova je dužna postupiti prema postojećim pravnim propisima i postupku za utvrđivanje nesposobnosti za samostalni život i rad, te nedostatak sredstava za uzdržavanje za osobe s prebivalištem u RH, kojima se zdravstvena zaštita ne osigurava po drugoj osnovi.

Inicijativa je da se Pravilnikom regulira da sve žrtve nasilja trebaju imati zdravstvenu zaštitu na isti način kao što je imaju trudnice, ovisnici i dr.

čitam...