SEZONA TOPLOTNIH UDARA

Vladaju velike ljetne vrućine, iz zdravstvenih ustanova otkrivaju ima li povećanih gužvi i hitnih intervencija

Situacija nije zabrinjavajuća, ali čim se promijeni tlak zraka bude takvih pacijenata koji se javljaju zbog tih tegoba., rekla je dr. Dijana Osman, šefica HBO-a.

11:31h
0
Vrućine će se nastaviti do kraja tjedna
Ilustracija

Unatoč visokim temperaturama tijekom proteklih nekoliko dana, nije došlo do povećanog broja pregleda ni intervencija u Zavodu za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije.

Od ponedjeljka je zabilježeno tek pet intervencija hitnog tima koje su bile povezane s tegobama uzrokovanim vrućinama.

– Četiri su bile na terenu, a jedna u ambulanti. Jednoj pacijentici je pozlilo, žalila se na vrtoglavicu. Riječ je o starijoj osobi. Jednoj je pacijentici pozlilo na misi, pa jednoj na groblju… Stanje nije ni blizu alarmantnog, kao što i sami možete zaključiti. No, vidjet ćemo kako će biti ovih danas s obzirom na to da će se visoke temperature nastaviti – kazala je Mirjana Hanžeković, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko -križevačke županije.

Na hitnom bolničkom odjelu, u koprivničkoj bolnici, došlo je do povećanja broja pacijenata koji su se javili zbog pritiska u prsima. Riječ je zapravo o kroničnim bolesnicima.

– Situacija nije zabrinjavajuća, ali čim se promijeni tlak zraka bude takvih pacijenata koji se javljaju zbog tih tegoba. Vidjet ćemo ako se ove vrućine nastave kakva će biti situacija – rekla je dr. Dijana Osman, nova šefica HBO-a.

No, takvo stanje može se pripisati i tome da se građani pridržavaju zdravstvenih savjeta. Liječnici upozoravaju građane, posebice starije osobe i djecu da izbjegavaju izlaganje suncu između 10 i 17 sati.

Također, treba koristiti zaštitne faktore prilikom izlaganja suncu te nositi laganiju odjeću. Uz to, potrebno je unositi što više tekućine kako ne bi došlo do dehidracije te je potrebno pripaziti s konzumacijom alkoholnih i gaziranih pića te kave.