PRIJEDLOG

Vlasnici i urednici medija moći će biti kažnjeni zbog komentara čitatelja? Izdavači nezadovoljni zakonom

Predsjednik izvršnog odbora udruge Boris Trupčević kaže kako su domaći izdavači u neravnopravnom položaju u odnosu na globalne platforme jer se od lokalnih traži rješenje problema koje ni giganti ne mogu riješiti.

13:49h
0
Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kazala je kako će prijedlog novoga Zakona o elektroničkim medijima vjerojatno za dva tjedna biti na Vladinoj sjednici. Nakon toga bit će upućen u Sabor, kako doznaje jutarnji.hr, na dva čitanja.

No, predloženi zakon izazvao je veliko nezadovoljstvo.

– Predloženi novi Zakon o elektroničkim medijima znatno se razlikuje od aktualnog te je općenito ocjena Udruge novinskih izdavača HUP-a da se njime u cijelosti znatno otežava rad pružatelja elektroničkih publikacija. Time se zapravo ugrožava sloboda i neovisnost medija, što i jest njihova primarna zadaća u skladu s odredbama Zakona o medijima. Zakon o medijima propisuje što sloboda medija znači, koja je uloga medija i koja su ograničenja medija – kažu iz Udruge novinskih izdavača, dodajući kako najveći problem čini odgovornost koju bi izdavači imali za komentare čitatelja koji su često anonimno napisani ispod objava na portalima.

Dakle, pojašnjava jutarnji.hr, urednici i vlasnici mogli bi biti kažnjeni zbog komentara koji, primjerice, potiču nasilje. Predviđa se kazna od 100 tisuća do čak milijun kuna. Udruga novinskih izdavača smatra kako su prekršajne odredbe proširene na više od stotinu prekršaja te, ujedno, nejasno definirane i prepuštane tumačenju. Jednako tako, kaznu će biti moguće dobiti i zbog oglašavanja jer su prekršajne odredbe i u ovome slučaju preširoke.

– HUP Udruga novinskih izdavača stoga je zakonodavcu uputila detaljno očitovanje te očekujemo prihvaćanje prijedloga izdavača kako bi se na vrijeme spriječile navedene neusklađenosti i moguće negativne posljedice – navode.

Predsjednik izvršnog odbora udruge Boris Trupčević kaže kako su domaći izdavači u neravnopravnom položaju u odnosu na globalne platforme jer se od lokalnih traži rješenje problema koje ni giganti ne mogu riješiti.

– Znamo da se najveći dio govora mržnje događa na svima dostupnim globalnim platformama koje ostaju zaštićene od odgovornosti. Paradoksalno, ishod takvog rješenja mogla bi biti zabrana komentiranja te neizravno dodatno osnaživanje globalnih platformi – zaključuje Trupčević.

Ministarstvo kulture i medija, pak, poručuje kako su uredili zakon, riješivši brojna pitanja i probleme.

čitam...