DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO RH

Vlasnik nelegalnog legradskog doma Ladislav Sabo ostaje u istražnom zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke

Provedeno je ispitivanje.

09:24h
0
Vlasnik doma Ladislav Sabo // Foto: Red Ring Production/Mateo Alečković

Ladislav Sabo, vlasnik nelegalnog staračkog doma u Legradu, uhićen je početkom tjedna, o čemu smo pisali ovdje. Na stranicama Državnog odvjetništva RH stoji kako je Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici provelo prvo ispitivanje 56-godišnjaka zbog, navode, osnovane sumnje u počinjenje teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi.

– Postoji osnovana sumnja da 56-godišnji osumnjičenik od travnja do listopada 2020. godine, u objektu u kojem je bez potrebnog odobrenja pružao uslugu smještaja 36 starijih i teško bolesnih osoba u Legradu, nije primjenjivao odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo radi sprječavanja i suzbijanja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 te da je postupao suprotno odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, svjestan da zbog toga može doći do prenošenja zaraze bolešću COVID-19 kod smještenih osoba, zaposlenika koji o njima brinu i drugih osoba koje s njima dolaze u kontakt i da tako ugrožava njihovo zdravlje – podsjeća se na slučaj u objavi DORH-a.

Uslijed takvoga postupanja, nastavljaju, došlo je do oboljenja više korisnika od bolesti COVID-19, pri čemu su dvije korisnice preminule. Zdravlje ostalih korisnika, kao i zaposlenika i osoba koje su bile s njima u kontaktu je, pak, ugroženo mogućom zarazom.

– Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu usvojila je prijedlog državnog odvjetnika i odredila 56-godišnjaku istražni zatvor zbog opasnosti od nedopuštenog utjecaja na svjedoke u postupku i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela – zaključuju.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija