Voda će u 2010. najvjerojatnije poskupjeti

08:15h
0
Draženka Vadla. Snimio: Marijan Sušenj

Od 9. studenog do ovog tjedna na području Podravine i Prigorja je zabilježeno 1657 oboljelih od svinjske gripe, od čega je najviše bolesnih, 1036, staro između sedam i 29 godina, izvijestila je predsjednica Preventivno-zdravstvenog stožera Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla na kolegiju župana s gradonačelnicima i načelnicima lokalnih uprava u našoj županiji.

– Oboljelih je najvjerojatnije puno više, no nisu zatražili liječničku pomoć. Samo ovog tjedna zabilježili smo 89 oboljelih od svinjske gripe, no ta brojka je iz dana u dan manja. Malo je i zanimanje građana za cijepljenje protiv pandemijske gripe, jer ih se cijepilo svega 200, a župnija je dobila 3700 doza cjepiva, a istovremeno smo protiv sezonske gripe do sada cijepili 17 tisuća osoba – rekla je Vadla te najavila da se sezona gripe očekuje početkom iduće godine.

Župan, gradonačelnici i načelnici su se upoznali i s novim odredbama novog Zakona o vodama, po kojem je ona postala javno dobro, njezin vlasnik može biti jedino država, odnosno lokalne uprave i zabranjuje se bilo kakvo trgovanje izvorima, vodovodnom mrežom odnosno infrastrukturom.

– Komunalna poduzeća će moči samo distribuirati vodu i brinuti o otpadnim vodama, a cjelokupna vodna infrastruktura vraća se u vlasništvo općina i gradova. Novi Zakon o vodama, nadalje, predviđa da će država odrediti najnižu cijenu pitke vode te najvišu cijenu priključka na vodu, pa će cijena vode najvjerojatnije poskupjeti – objasnio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalne djelatnosti Marijan Štimac te izdvojio da dodao da zakon stupa na snagu od 1. siječnja 2010.Marijan Štimac. Snimio: Marijan Sušenj

– Obaveza kućanstava koja se mogu priključiti na vodovodnu mrežu bit će da to u roku od godinu dana i učine, jer će u protivnom to biti učinjeno silom na njihov novčani teret – izdvojio je Štimac i dodao da će cijena priključka na vodnu mrežu ovisiti o veličini objekta kojeg se želi priključiti.