Pravila

VODIČ ZA KRETANJE Morate li nekamo ići, potrebna vam je propusnica. Evo kako do njih u svim gradovima županije

U nastavku pogledajte važne informacije - tko i kako može do propusnica - za stanovnike triju gradova Koprivničko-križevačke županije.

15:40h
0
Foto: Mario Kos
Ilustracija // Foto: Mario Kos

Propusnica je postala još jedan novi element trenutne situacije s koronavirusom. Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je punu odluku o zabrani napuštanja prebivališta. U nastavku pogledajte važne informacije – tko i kako može do propusnica – za stanovnike triju gradova Koprivničko-križevačke županije.

Koprivnica

Kako stoji na službenim gradskim stranicama, Stožer civilne zaštite grada Koprivnice izdaje propusnice samo Koprivničankama i Koprivničancima koji prebivalište ili boravište napuštaju iz vitalnih obiteljskih razloga. Primjerice, pružanje skrbi djeci i starijim osobama te kupovina hrane i potrepština. Krećete li se unutar grada i prigradskih naselja, propusnica nije potrebna. Onima koji putuju na posao izvan mjesta prebivališta ili boravišta propusnice izdaje poslodavac, a onima koji ih napuštaju zbog medicinskih razloga izdaje liječnik.

Zahtjev za propusnicom šalje se na koronavirus@koprivnica.hr s osobnim podacima (ime i prezime, OIB, razlog i vrijeme putovanja), a može se predati i telefonski, radnim danom od 7 do 14 sati na broj 279 555. Za zahtjeve koji stignu e-mailom, propusnice će se izdati povratno na e-mail stranke, a mogu se predati i osobno u pisarnici Grada Koprivnice. Također, zahtjev je potrebno predati najmanje jedan dan prije putovanja iznimno i u hitnim slučajevima. Propusnice se izdaju od 8 do 12 sati.

Foto: Matija Gudlin
Križevci

Skrb o starijima i djeci te kupovina hrane izvan mjesta prebivališta razlozi su zbog kojih križevački Gradski stožer izdaje propusnice Križevčankama i Križevčanima. Napominju kako za kretanje po Križevcima i pripadajućim naseljima propusnica nije potrebna, ali je i tu važno ograničiti kretanje.

– Za stanovnike koji trebaju hitnu medicinsku skrb tu propusnicu izdaje izabrani liječnik obiteljske medicine, a za ostale razloge poput odlaska na posao, propusnicu izdaje odgovorna osoba u pravnoj osobi, odnosno poslodavac – stoji na gradskim stranicama.

Obrazac je potrebno skinuti s gradskih stranica, odnosno ovdje, te ga popunjenog vratiti na jelena.jakara@krizevci.hr. Zahtjevi će se primati, a propusnice izdavati isključivo elektroničkim putem, osim ako netko iznimno ne može tako, može doći u urudžbeni ured u Gradsku upravu. Zahtjev je potrebno predati barem 12 sati prije nego je propusnica potrebna. Propusnica vrijedi sedam dana.

– Molimo sve da shvate kako Gradski stožer nema ovlasti za izdavanje propusnica za druge potrebe osim gore navedene – ističu.

Foto: Admir Sinani
Đurđevac

Đurđevčanke Đurđevčani propusnicu od Stožera civilne zaštite grada Đurđevca dobit će, kao i u prethodnim gradovima, samo ako imaju vitalne razloge – skrb o starijima i djeci te kupovina hrane i ostalih osnovnih potrepština izvan mjesta prebivališta. Ponovno, za kretanje Đurđevcom i prigradskim naseljima propusnica nije potrebna. Naravno, pritom ograničite kretanje samo na ono nužno. Treba li stanovnik medicinsku skrb, propusnicu će izdati liječnik obiteljske medicine. Isto će za odlazak na posao učiniti poslodavac.

Zahtjev za propusnicu mora sadržavati ime i prezime, adresu i OIB građana te razlog i vrijeme korištenja. Šalje se na grad@djurdjevac.hr, a na temelju kojega će propusnica biti izdana također e-mailom.

– Molimo građane da se savjesno i odgovorno pridržavaju protuepidemijskih mjera, propusnicu ne mogu dobiti osobe u samoizolaciji kao i da je svako kršenje ove mjere podložno sankcijama prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti – poručuju.

Zimski uvjeti // Foto: djurdjevac.hr
Foto: djurdjevac.hr

čitam...