PUTOVANJE U DOBA KORONE

Vodič za putoholičare: Ovo su zemlje koje ne primaju turiste

Zbog nepredvidljive prirode koronavirusa, mnoge zemlje preventivno zatvaraju svoja vrata za strane državljane. Izuzetak je Turska koja je od početka pandemije otvorena za sve turiste te ne namjerava pooštravati svoje mjere.

09:29h
0
AHW
Ilustracija // Foto: ingimage

Trenutna situacija u svijetu uzrokovana koronavirusom prislila je mnoge zemlje na zatvaranje svojih granica, prenosi CNN.

Drugi val pandemije prisilio je mnoge zemlje koje su dosad bile dostupne za turiste na potpuno zatvaranje ili pak djelomično otvaranje s posebnim oprezom i mjerama za turiste koje pristižu u zemlju.

Jedna od njih je Argentina, zemlja koja je donedavno glasila kao zemlja otvorena za sve turiste, sada je odlučila postrožiti svoja pravila i dopustiti dolazak turista samo iz njoj susjednih zemalja.

Svoja je vrata djelomično zatvorila i Afrika. Neke od najpoznatijih destinacija, poput Egipta, Etiopije, Južne Afrike i Tanzanije ostaju otvorene za turiste, no veliki broj država zatvara svoje granice. Jedna od tih država je i Alžir koji nema međunarodnih letova te Kameron za čiji će posjet turisti morati pričekati neko vrijeme.

Restrikcije stupaju na snagu i u Aziji, jednoj od najomiljenijih svijetskih destinacija. Jedna od prvih država koja je zatvorila svoje granice još na početku pandemije jest Butan, tako da ne čudi daljnje provođenje mjera. Najbrojnija zemlja na svijetu, Kina, djelomično je zatvorila svoje granice. Dopušteni su ograničeni letovi, no ne i za turiste. Dakle, destinacije poput Kineskog zida i Zabranjenog grada morat će pričekati neka bolja vremena.

Indija, zemlja poznata po raznim prirodnim ljepotama i prekrasnim vrhovima planine Himalaja, trenutno je zatvorena za sve turiste. Mjere u ovoj zemlji za strane turiste zasad vrijede do 30. studenog. Slično je i u Indoneziji, koja je djelomično otvorila svoje granice za otoke poput Balija, no ne i za turiste.

Frenetični Japan otvorio je svoje granice za poslovne putnike, dok su turisti još uvijek na čekanju. Isto je u Kazakhstanu, Laosu i Makau, državama koje zasad još uvijek nisu otvorene za turizam.

Primamljive plaže i gradovi poput Kuala Lumpura, mirisi i okusi multietničke Malezije, trenutno su na čekanju nekih boljih vremena. Isto vrijedi i za Mongoliju, u čijim ljepote zasad mogu uživati samo njezini stanovnici.

Jedna od najizoliranijih i najrestriktivnijih zemalja i prije pandemije, komunistička Sjeverna Koreja, zatvorila je svoje granice za strane turiste. Također, kao jedna od najizoliranijh zemlja u Aziji ističe se i Vijetnam koji ne dopušta nikakav oblik putovanja.

Egzotične, tople i primamljive destinacije koje mame turiste u zimskim mjesecima su zasigurno Filipini, Šri Lanka, Tajvan i Tailand. Zakazane rezervacije za posjet ovim zemljama, ove će godine razni putoholičari morati prebaciti za narednu.

Australija glasi kao kontinent s najrestriktivnijim mjerama kada govorimo o putovanjima. Neki od najvećih gradova Sydney, Melbourne zatvorili su svoja vrata za sve strane državljane.

Jedan od najljepših turističkih destinacija, New Zealand, ozbiljno je shvatio pandemiju koronavirusa. Ova zemlja drži se svih restriktivnih mjera, zbog toga ne čudi da turisti još uvijek nisu poželjni.

Za razliku od Azije i Australije, Europa je puno otvorenija za strane državljane, pogotovo za one europske zemlje koje nisu navedene kao rizične. Ipak, u nekim zemljama turisti nisu poželjni. Jedna od tih zemalja jest Azerbajdžan, u kojoj vladaju neredi sa susjednom Armenijom.

Destinacije Bliskog Istoka također zatvaraju svoje granice s dolaskom drugog vala pandemije. Ljepote Jeruzalema, kozmoplitskog Tel Aviva još su uvijek nedostupne za posjet turistima željih novih destinacija.

Situacija u Sjevernoj Americi nije toliko restriktivna za putovanja i dolazak turista. Većina je država djelomično otvorena te prima turiste, no neke su se ipak odlučile na strože mjere. Britanski Djevičanski otoci postrožili su svoje mjere te ne primaju turiste do kraja studenog. Kanada je pak odlučila u potpunosti zatvoriti svoje granice za turiste koji će se morati zadovoljiti slikama Vancouvera, Montreala i raznih drugih ljepota koje ova zemlja pruža.

Top destinacije Južne Amerike poput Perua i Brazila ostaju otvorene za strane državljane, no neke države odlučuju se na pooštravanje mjera. Čile je odlučio zatvoriti svoje vrata za strane državljane, dok je Urugvaj još uvijek dostupan za neke putnike, no ne i za turiste.

Izuzetak za putoholičare koji su željni putovanja, čini Turska, jedna od najposjećenijih destinacija za turiste diljem svijeta. Ova je zemlja od početka pandemije otvorena za sve turiste te ne namjerava pooštravati svoje mjere.

Izvor: 24 sata