Moguće zagađenje

Vodočuvar Hrvatskih voda istražio pojavu masne mrlje na jezeru Šoderica

07:00h
0
Jezero Šoderica // Foto: Matija Gudlin

Kako su kupači na plaži jezera, koja ove godine mami sve veći broj posjetitelja, izrazili bojazan da je voda zagađena, u Ministarstvu poljoprivrede smo pitali je li izvršena analiza vode, no oni kažu da mrlja nije ni postojala.

Nakon što su kupači i ribočuvari, prije dva tjedna, 14 kolovoza, na jezeru Šoderica uočili poveću masnu mrlju,  kontaktirali su nadležne službe. Na teren su izašli policijski službenici.

– Dobili smo dojavu građanina o masnoj mrlji nepoznatog porijekla na jezeru, širine oko 50 metara. Izašli smo na teren, utvrdili da mrlja postoji te slučaj prijavili nadležnim institucijama koje bi trebale utvrdili je li riječ o zagađenju – rekla nam je tom prilikom Dijana Žagar, policijska glasnogovornica.

Kako su kupači na plaži jezera, koja ove godine mami sve veći broj posjetitelja, izrazili bojazan da je voda zagađena, u Ministarstvu poljoprivrede, koje je nadležno vodopravnoj inspekciji, pitali smo je li izvršena analiza vode. No oni tvrde da mrlja nije ni postojala.

– Dana 14. kolovoza, državna vodopravna inspekcija zaprimila je poziv Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Područnog ureda Koprivnica, o pojavi masne mrlje, a koju je uočio ribočuvar. Državni vodopravni inspektor je kontaktirao dežurnog djelatnika Hrvatskih voda, pri čemu je dogovoreno da će njihov vodočuvar obići lokaciju -objašnjavaju proceduru iz ministarstva.

Dodaju da je vodočuvar Hrvatskih voda odmah po dojavi obišao lokaciju i nije uočio nikakvo onečišćenje, a ni masnu mrlju na jezeru.

– Državna vodopravna inspekcija nije izlazila na lokaciju i nije bilo daljnjih postupanja u svezi ove prijave – zaključuju iz ministarstva.

Jesu li očevici i policija krivo vidjeli ili je mrlja jednostavno nestala, prosudite sami.

 

čitam...