Vodostaj Drave raste, diljem Podravine i dalje se saniraju štete od poplava

18:44h
0
Poplava u Zablatju // Foto: Čitateljica

U Koprivnici i njenim prigradskim naseljima i danas se saniraju štete zbog poplava koje je prouzročila obilna kiša u noći s petka na subotu. Stradalo je i šire gradsko područje, pod vodom su dvorišta, podrumi i pojedine kuće na području Đelekovca, Torčeca, Zablatja, Imbriovca, Kutnjaka i Malog Otoka gdje stanovnici nastoje obraniti svoje domove od poplave.

 

– Katastrofa u Zablatju. Ljudi pokušavaju spasiti selo i ne daju se. Ovo je nešto što dugo nije bilo kod nas – javla nam se čitateljica iz Zablatja.

Tokom dana je evakuirane su životinje s farme u Molvama Gredama, a pozorno se prati vodostaj Drave, koji raste oko osam centimetara po satu. U 11 sati proglašene su redovne mjere obrane od poplave na Dravi, a nije nemoguće da će u dogledno vrijeme biti proglašene i izvanredne mjere.

– Mi smo u pripravnosti. U gornjem toku Drava i Mura imaju jako velik pritok, stoga se već počelo s pražnjenjem hidroakumulacijskih jezera. Trenutno kod Botova Drava teče brzinom od oko 1200 do 1300 kubičnih metara u sekundi. Maksimum kojeg smo imali u studenome 2012. godine bio je 2700, a Drava može izdržati do 3300 kubičnih metara u sekundi – rekao je Ivan Kramarić, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivnica.

Urušena kuća u Novigradu Podravskom // Foto: ČitateljU Sajmišnoj ulici u Novigradu Podravskom urušila se stara kuća, navodno zbog velike količine kiše i poplave. Kuća je bila nenaseljena, a ulica je očišćena, javio nam se naš novigradski čitatelj.

Što se tiče situacije u Koprivnici i okolici, pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica i tijekom nedjelje su izlazili na intervencije ispumpavanja vode iz podruma, a prepumpavali su i vodu u blizini Trgovačkog centra Plodine.

– Imamo dvadesetak pumpi od kojih je tek par velikih, ali su u subotu bili angažirana i dobrovoljna vatrogasna društva iz prigradskih naselja pa nismo imali dovoljno opreme da odmah interveniramo svugdje, a primili smo u subotu više od 300 poziva građana. U budućnosti bismo trebali nabaviti još par pumpi – rekao je Slavko Lakuš, zapovjednik JVP Koprivnica.