Prvi javni nastup

Vojnikinje Katarina Švegović iz Koprivnice i Ivana Rengel iz Virovitice prve su djevojke u Počasnoj satniji

14:30h
0
Katarina Švegović (naprijed) i Ivana Rengel (u pozadini) Foto: Tomislav Brandt

Za žene u postrojbi propisani je standard visine 170 centimetara, a nekoliko tjedana nakon što su probile led djevojke izgledaju vrlo sigurne u sebe.

Koprivničanka Katarina Švegović i Virovitičanka Ivana Rengel prve su djevojke u povijesti koje su postale pripadnice Počasne satnije, piše portal hrvatski-vojnik.hr.

Prvi javni nastup imale su 27. svibnja, kada su, zajedno sa svojim kolegama, u savršenom stavu pozor s puškom pozdravile predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

No nedavno donesena odluka o uključivanju žena u Počasnu satniju i njezin postroj nije nikakva posebnost vezana uz Oružane snage. Vojnikinje su godinama dio sličnih postrojbi u nizu vojski, i onih članica NATO-a, i drugih širom svijeta.

Za žene u postroji propisani je standard visine 170 centimetara, a nekoliko tjedana nakon što su probile led djevojke izgledaju vrlo sigurne u sebe.

Katarina i Ivana sa svojim kolegama // Foto: Tomislav Brandt
Katarina i Ivana sa svojim kolegama // Foto: Tomislav Brandt

Njihovoj izdržljivosti svjedoči činjenica da puška koju koriste ima masu od 4,1 kilograma, a vojnikinje nemaju popusta u odnosu na muške kolege.

Iako su tek odnedavno u toj uglednoj postrojbi, naša Koprivničanka K. Švegović pripadnica je PZB-a od 1. veljače, a vojnikinja I. Rengel od 1. svibnja ove godine, obje su prije dolaska na Pantovčak bile pripadnice operativne postrojbe, Gardijske motorizirane brigade.

Katarina, koja je pripadnica OSRH od kraja 2014. godine, počela je kao ciljač na minobacaču u bojni Pauci u Kninu i tog se vremena s radošću prisjeća.

– Bilo je to vrlo zanimljivo vrijeme, stalno smo bili na obuci i po terenima – kaže ona.

No, kad je objavljen interni natječaj za prijam u Počasnu satniju Katarina se jako zainteresirala, a potporu su joj davali i njeni zapovjednici, koji su u njoj vidjeli veliki potencijal. Sada, zajedno s Ivanom na svojevrstan način kroji povijest i veseli se svakom novom izazovu.

Očekuje se da će u budućnosti u Satniju pristići još vojnikinja, pa i dočasnica te časnica, a u to se svakako ulazi planski, korak po korak.

čitam...