koprivnički glazbenik

‘Volim po svijetu širiti kajkavsku etno glazbu’

06:30h
0
Igor Petričević // Foto - privatna arhiva

Donosimo uzbudljivo glazbeno putovanje Igora Petričevića od Koprivnice, preko Švicarske i Austrije sve do SAD-a i prema Engleskoj.

Igor Petričević, 24-godišnji Koprivničanac, uspješan je glazbenik koji svakim danom ostvaruje svoje snove. Iako u Koprivnici provodi vrlo malo vremena, uvijek joj se voli vraćati zbog obitelji, prijatelja i glazbenog projekta FRANN. Tako je bilo i ovih božićnih i novogodišnjih praznika kada smo s njime porazgovarali o njegovim ambicijama, strasti prema glazbi, putovanjima i planovima za budućnost.


Trenutno je apsolvent na Akademiji za glazbu, dramu i ples Anton Bruckner Privatuniversität u Linzu, a uz studiranje pjeva u operi Landestheater u Linzu i drži satove gitare u jednoj glazbenoj školi.

Njegovo uzbudljivo životno putovanje započinje nakon osnovnoškolskog i srednjoškolskog glazbenog obrazovanja kada seli u Švicarsku.

– Švicarska me oduvijek privlačila. Položio sam prijemni na Konzervatoriju u Lausanni i tamo dvije godine studirao klasičnu gitaru – rekao je Igor i objasnio kako se na ovaj korak odlučio jer mu je sestra u to vrijeme radila u švicarskoj školi kao profesorica hrvatskog jezika pa je imao motivaciju, sigurnost i sestrinu potporu da se preseli.

U to vrijeme, na prijedlog profesora, aplicirao je za glazbeni kamp u Kaliforniji, prošao je intervju i preko ljeta preselio u SAD kako bi djeci predavao razne predmete iz područja glazbe.

Tijekom svog prvog posjeta SAD-u, cijeli semestar pripremao se za prijemni ispit i usavršavao engleski jezik, ali unatoč položenom prijemnom ispitu, nije mogao nastaviti studij gitare u New Yorku zbog nedobivene pune stipendije. Zaljubio se u ovu zemlju i odlučio da će se jednog dana sigurno vratiti na magisterij.

Igor Petričević u New Yorku // Foto: Privatna arhiva
Igor Petričević u New Yorku // Foto: Privatna arhiva

– U New Yorku sam živio u stanu s cimerom iz Zagreba koji je tamo studirao. Bilo je teško preživljavati pa sam radio nekoliko poslova uz to što sam učio. Ljudi su divni i drugačiji, otvoreniji i prijateljski raspoloženi i bez problema su me prihvatili – prisjetio se Igor.

Nakon uzbudljivog američkog iskustva, studij gitare nastavio je na Akademiji za glazbu, dramu i ples Anton Bruckner Privatuniversität u Linzu gdje studira gitaru u klasi profesorice Marianne Waidhofer. Ovog ljeta ponovo se prijavio za glazbeni kamp u SAD-u te na tri mjeseca odlazi u New Jersey u Appel Farm Arts Camp.

– To je bilo prekrasno iskustvo. Jedan od predmeta koje sam predavao bila je svjetska glazba što mi je dalo priliku da djecu upoznam s kajkavskim pjesmama. Volim širiti po svijetu kajkavsku etno glazbu, jer nije teška za svirati i vrlo je melodična – dodao je Igor.

Igor Petričević // Foto: Privatna arhiva
Igor Petričević // Foto: Privatna arhiva

Objasnio je kako se njegova ljubav prema glazbi počela razvijati upravo kroz folklor na kojeg su ga roditelji upisali kada je bio dječak. Njime je doživio prva iskustva na pozornici, putovanja i festivale te razvio svoj glas. S obzirom na to da je najveći dio svog obrazovanja posvetio gitari, na red je došlo pjevanje. Brojna pozitivna mišljenja profesora o njegovom glasu, nagnala su ga na to da se odvaži na školovanje svog glasa.

– Prošao sam prijemni ispit na Kraljevskom glazbenom sveučilištu u Manchesteru, Royal Northern College of Music, i u rujnu krećem na studij pjevanja i opere. To je ono što želim raditi. Volim biti na pozornici i volim pjevati, plesati i glumiti – kazao je Igor i dodao kako mu je životni cilj spojiti pedagoški i umjetnički aspekt glazbe.

Međutim, ovaj kreativan i svestran mladić ne namjerava se vratiti, jer kako kaže, glazba se vani više cijeni te su mogućnosti usavršavanja i kreativnog izražavanja veće, jer države puno više novaca ulažu u kulturu. S druge strane, ono što je bolje u Hrvatskoj, kaže Igor, je naše osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje zbog kojeg su hrvatski glazbenici jako cijenjeni u inozemstvu. Objasnio je kako vani ne postoji koncept hrvatskih osnovnih i srednjih glazbenih škola, a djeca uče samo jedan instrument dok kod nas moraju proći sve aspekte glazbe od povijesti, preko teorije, do prakse.

– Glazba je moj život i ne mogu se zamisliti bez nje. Njome se mogu najbolje izraziti. Cijenim svaku vrstu glazbe, jer znam koliko je teško stvarati, ali najviše volim klasičnu, alternativnu glazbu, world music i etno – zaključio je Igor.

čitam...