Zelena čistka

Volonteri čistili otpad na području Koprivničkog Ivanca, Piškornica pomogla radnim strojevima

13:39h
0
Foto: Piškornica

Provedena je prva akcija volonterskog čišćenja divljih odlagališta na području općine Koprivnički Ivanec i to po uzoru na Zelenu čistku, u organizaciji Općine Koprivnički Ivanec, Hrvatskih šuma, Udruge Zelena Piškornica i tvrtke Piškornica – sanacijsko odlagalište, u koordinaciji s organizatorima jednake akcije na području grada Koprivnice.

Na području općine Koprivnički Ivanec volonteri su očistili dvije lokacije – šuma Krči na putu između Koprivničkog Ivanca i Močila te kod pružnog prijelaza u Kunovcu.

Nakon što su ručno otklonili otpad, tvrtka Piškornica završila je čišćenje lokacije radnim strojem i navozom zemlje. Na taj način primarno je sanirano 23,9 tona otpada, ali i ukazano na potrebu ozbiljnije sanacije divljeg odlagališta kod pruge u Kunovcu, kao i strožih kontrola od strane jedinica lokalne samouprave s ciljem sprječavanja nastanka divljih odlagališta.

Ova situacija divljeg odlaganja otpada zgrozila je volontere koji su se odazvali akciji te će njihovo iskustvo biti od ključne važnosti u razvijanju svijesti građana da nekontrolirano odlaganje otpada nema nikakvog smisla u vrijeme kada za to postoje organizirani sustav sakupljanja otpada, uključujući odvajanje na kućnom pragu, kao i službena odlagališta koja su izgrađena prema pravilima struke, s plohama koje imaju zaštitne brtvene slojeve, kako bi se zaštitio utjecaj na podzemne vode.

čitam...