Volvo predstavio novi XC90

06:39h
0
Volvo XC 90

Volvo je danas predstavio potpuno novi XC90 model te održao obećanje da će stvoriti vizualno upadljiv premium SUV visoke kvalitete sa sedam sjedala.

Model je to koji donosi vrhunske sigurnosne elemente, inovativnu pogonsku tehnologiju s beskompromisnom kombinacijom snage i učinkovitosti te superiornu kvalitetu interijera, a sve uz početnu cijenu od 62.456 eura. Nakon tri godine rada i kao dio investicijskog programa vrijednog 11 milijardi dolara, novi XC90 obilježava početak novog poglavlja u povijesti Volva. Taj model donosi novi dizajnerski izričaj, primjenu novih tehnologija te upotrebu nove podesive SPA arhitekture.

Volvo XC 90 interijer– Ovo je jedan od najvažnijih dana u našoj povijesti. Ne samo da predstavljamo novi automobil, već ponovo predstavljamo naš brend. Ovaj dan označava novu eru za kompaniju Volvo jer XC90 utire put ponudi uzbudljivih automobila u nadolazećim godinama – rekao je Håkan Samuelsson, predsjednik Volvo Car grupacije.

Simbolizirajući povijesni dan u 87 godina dugoj tradiciji Volva, novi XC90 bit će prvi automobil koji će nositi novi naglašeniji tvornički logotip, elegantno umetnut u masku hladnjaka, a koji zajedno s novim dnevnim T svjetlima u stilu „Thorovog čekića” stvaraju novo, samouvjereno lice budućih Volvo automobila.

Veliki poklopac motora s novom topografijom, naglašene linije ramena modela i bočne strane spojeni s novim stražnjim svjetlima u obliku tetovaže još su jedan važan dizajnerski detalj koji će krasiti i ostale buduće Volvo modele. Kako bi se naglasio mišićav nastup cijelog vozila, novi XC90 dolazi u kombinaciji s atraktivnim naplatcima promjera do 22 inča.

– Ukupan dojam, kako vanjštine tako i unutrašnjosti, ima jaku poveznicu s ključnim elementima švedskog životnog stila – prostranosti, osvijetljenosti i težištu na dobrobiti svih putnika – istaknuo je Thomas Ingenlath, stariji dopredsjednik odjela za dizajn pri Volvo Car grupaciji.

Novi XC90 je jasan dokaz Volvo-by-Volvo strategije. Njegova nesvakidašnja kombinacija luksuza, prostranosti, svestranosti, efikasnosti i sigurnosti iznova ćepromijeniti SUV segment, baš kao što je to 2002. godine uradio i prvi XC90.

– SPA nam je omogućila stvaranje prvog beskompromisnog SUV-a na svijetu. Dobili smo agilnost osjetno manjeg automobila, vrhunsku prostranost, ali i navalu adrenalina, a koju nude naši motori što isporučuju sjajnu kombinaciju snage i niskih emisija ispušnih plinova. Dakako, Volvo oznaka potvrda je i standardno visoke sigurnosti – kaže Peter Mertens, stariji dopredsjednik odjela za istraživanje i razvoj pri Volvo Car grupaciji.

Novi XC90 pokreće nekoliko izvedbi nove Drive-E obitelji 2.0 litarskih četverocilindarskih dizelaša i benzinaca, a svi oni redom nude nesvakidašnji spoj performansi i niske potrošnje. Vrhunska „Twin Engine” opcija kombinira 2.0 litarski četverocilindarski benzinac s kompresorom i turbopunjačem, te električni motor, a sve zajedno daje visoku izlaznu snagu od nekih 400 KS, ali i emisiju ugljičnog dioksida od tek 60 g/km.

Novi XC90 nudi najopsežniji i tehnološki najsofisticiraniji standardni sigurnosni paket, dostupan u automobilskoj industriji, a koji uključuje i neke potpuno nove tehnologije – zaštitu od slijetanja s ceste i automatsko kočenje na raskršćima. U slučaju slijetanja s ceste, novi Volvo XC90 otkriva šta se događa, te zateže sigurnosne pojaseve na prednjim sjedalima, kako bi zadržao putnike u njihovim sigurnim položajima. Kako bi se spriječile povrede kralježnice, dolazi do apsorpcije energije između sjedala i okvira za sjedala s jastučićima, tako što dolazi do upijanja vertikalnih sila koje mogu nastati kada automobil dotakne tvrdu podlogu izvan ceste.

Volvo XC90 je prvi na svijetu automobil s tehnologijom automatskog kočenja koja djeluje u situacijama na raskrižjima kada automobil „izleti” pred nailazeće vozilo. To se često događa na prometnim gradskim raskrižjima kao i na autoputevima gdje su ograničenja brzine veća. City Safety postaje temelj sustava automatskog kočenja, koji su standardna oprema u novom XC90. On sada pokriva vozila, bicikliste i pješake ispred automobila kako danju tako i noću.

– Nove tehnologije značajno će nas približiti ispunjenju naše vizije da do 2020. godine proizvedemo takav automobil u kojem niko neće poginuti niti biti ozbiljno ozlijeđen. Naš fokus prema sigurnosti je isti kao i prije 90 godina, kada je kompanija stvorena. Pomno proučavamo podatke, pažljivo vršimo kalkulacije i stvaramo inovacije. Rezultat svega je najsigurniji automobil do sada proizveden – ističe Peter Mertens.

Volvo XC 90Tri područja na koja se Volvo fokusira – a to su sigurnost, povezivost i autonomna vožnja – pomoći će Volvu da ostvari svoju već spomenutu viziju 2020.

– S novim XC90, stvaramo prvi korak prema autonomnim automobilima. Nova funkcija koja automatski prati vozilo u gradskom start/stop režimu vožnje ponudit će radikalno pojednostavljeno poluautonomno iskustvo vožnje – rekao je Lex Kerssemakers, stariji dopredsjednik odjela za proizvodnu strategiju i upravljanje proizvodnim linijama.

Interijer Volva XC90 je najluksuzniji Volvov interijer svih vremena. Najbitniji element je centralna konzola u stilu velikog tableta s velikim ekranom osjetljivim na dodir, a koji je srce novog kontrolnog sistema. Ovaj sustav u potpunosti ukida potrebu za klasičnim gumbima i prekidačima te predstavlja potpuno nov način kontrole nad funkcijama automobila. Istovremeno pomaže u stvaranju modernog, prostranog i jednostavnog interijera.

– Novi interijer je čist i jednostavan, a istovremeno odiše sofisticiranim samopouzdanjem i formom, koju kupci luksuznih SUV vozila i očekuju. Jednostavnost je u savršenom skladu s našim skandinavskim dizajnerskim naslijeđem. Krase ga prostrane površine i mogućnost stvaranja modernog i luksuznog ugođaja – napominje Thomas Ingenlath.

Interijer novog Volva XC90 kombinira odabrane materijale, kao što su mekana koža i drvo s ručno rađenim detaljimapoput ručice mjenjača izrađene od kristalnog stakla kompanije Orrefors, slavne švedske staklarske kompanije, a valja istaknuti i kontrole audio sustava koje krasi dijamantni finiš. Maksimalna kvaliteta izrade bila je u težištu tijekom cjelokupnog razvojnog rada.

Novi XC90 kao istinski sedmosjed krase inovativno dizajnirana sjedala koja oslobađaju unutrašnji prostor za putnike u drugom i trećem redu. Sjedala u trećem redu nude vrhunsku udobnost za dva putnika visine do 170 cm.

Potpuno novi Volvo XC90 svojim će vlasnicima ponuditi jedan od najsposobnijih audio sustava dostupnih na tržištu, a koji je djelo suradnje švedske kompanije s renomiranom britanskom tvrtkom za audio opremu Bowers & Wilkins. Sistem se sastoji od 12-kanalnog 1.400W pojačala klase D i ukupno 19 zvučnika. Tu je i prvo na svijetu zrakom hlađeno pojačalo, integrirano u samu karoseriju, što čitav interijer pretvara u ogromno pojačalo. Softver posljednje generacije procesuira sam zvuk, tako što savršeno upravlja radom svih komponenti audio sustava. Sve to donosi emotivno iskustvo vrhunskog audio užitka.

Potpuno novi XC90 dostupan je s brojnom opremom koja omogućava vlasniku da u potpunosti personalizira automobil. Postoje dvije glavne teme vanjskog stylinga:

– Urban Luxury paket kombinira karoserijske elemente u boji vozila s detaljima od poliranog nehrđajučeg čelika, te ekskluzivnim 21-inčnim poliranim naplatcima koji dovršavaju elegantni izgled

– Rugged Luxury paket naglašava robusnost automobila s mat crnim karoserijskim elementima i jedinstvenim 22-inčnim naplatcima.

izvor: auto-info.hr

 

čitam...