7.9 C
Koprivnica
Srijeda, 29. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ZBRINJAVANJE OTPADA

Vrabelj, načelnik Koprivničkog Ivanca: Nema dodatnih količina otpada i varaždinskih bala koje će se dovoziti na Piškornicu
V

Kako bi se riješio problem Grada Varaždina, Grad Koprivnica, odnosno poduzeće „Komunalac d.o.o.“ je ponudio rješenje Gradu Varaždinu u smislu da se odriču svojih dogovorenih 300 tona otpada unutar njihove ugovorene kvote za koju imaju dozvolu za odlaganje na Piškornicu, navodi Vrabelj.

Ne propustite

Piškornica je pristala primiti otpad iz Poljane Biškupečke, pisali smo o tome pred nekoliko dana ovdje.

Pretovarna stanica komunalnog otpada u Poljani Biškupečkoj, koja služi za pretovar komunalnog otpada koji prikupi varaždinska Čistoća, trebala je biti zatvorena od strane inspekcije. Istekao im je sedmodnevni rok za uklanjanje više od 300 tona nepropisno odloženog otpada pa taj otpad stiže na Piškornicu u Koprivničkom Ivancu.

Na medijske natpise o dovoženju varaždinskog otpada na Piškornicu osvrnuo se aktualni načelnik Koprivničkog Ivanca Zoran Vrabelj.

– Grad Varaždin ima problem zbog nagomilanog otpada u svojoj pretovarnoj stanici. Hitno su trebali intervenirati i zbrinuti 300 tona nagomilanog miješanog komunalnog otpada ili bi pretovarna stanica bila zatvorena. O navedenoj se problematici raspredalo na nedavno održanoj Skupštini društva RCGO Piškornica, pod točkom razno, gdje se varaždinski župan Stričak javio s navedenom problematikom grada Varaždina, na kojoj sam ja osobno prisustvovao i bio protiv bilo kakvog dovoženja dodatnog otpada iz Varaždina u Koprivnički Ivanec – kaže Vrabelj.

Kaže kako je napomenuo “da su mještani Općine Koprivnički Ivanec isto ljudi kao i građani Grada Varaždina, Ivanca ili bilo kojeg naselja unutar četiri županije suvlasnice tvrtke RCGO Piškornica te da ne zaslužuju da se svaki problem s otpadom rješava na odlagalištu Piškornica.”

– Posebno sam na toj sjednici napomenuo da nije zakonski korektno, a ni moralno da se dovozi otpad na Piškornicu, a da Općina Koprivnički Ivanec za to nema financijsku korist u vidu naplate „ekološke rente“, na koju ima zakonsko pravo. Kao dokaz navedenom postoji snimljeni zapisnik sjednice Skupštine na kojem su jasno istaknuti moji stavovi. Ostali suvlasnici poduzeća RCGO Piškornica su, u suradnji s Gradom Koprivnicom, odlučili drugačije, opet imajući u vidu da se ne smiju povećati već ugovorene količine otpada koji se dovozi na Piškornicu, na što imaju pravo – dodaje.

Ponuđeno je, nastavlja, rješenje.

– Kako bi se riješio problem Grada Varaždina, Grad Koprivnica, odnosno poduzeće Komunalac d.o.o. je ponudio rješenje Gradu Varaždinu u smislu da se odriču svojih dogovorenih 300 tona otpada unutar njihove ugovorene kvote za koju imaju dozvolu za odlaganje na Piškornicu. U svemu tome bitno je napomenuti da nema dodatnih količina otpada koji će se dovoziti na odlagalište otpada Piškornica, već sav otpad koji se dovozi iz Varaždina je otpad koji je puno ranije ugovoren s Gradom Koprivnicom i koji bi svejedno bio dovezen na Piškornicu. Dakle, nema dodatnih količina otpada i nema nikakvih bala. Riječ je o miješanom komunalnom otpadu koji se i inače već godinama dovozi na odlagalište otpada Piškornica – poručuje.

Piškornica
Foto: Ivan Brkić
Vrabelj kaže “nema nikakvih dodatnih količina otpada i nema varaždinskih bala”

Prema Vrabeljovim riječima, iznos koji će Grad Varaždin platiti Općini Koprivnički Ivanec za dovoz otpada iznosi 41.400,00 kn, a naplata od grada Varaždina je samo uvod prema naplati od svih JLS-a. Na tome će općina ustrajati, kaže.

– Na tragu svega navedenog, na čemu sam inzistirao i što sam uspio dogovoriti je potpis Ugovora s Gradom Varaždinom o naplati naknade po toni dovezenog otpada, odnosno „ekološke rente“, a koju su sukladno zakonu dužne plaćati sve jedinice lokalne samouprave koje dovoze otpad na Piškornicu. Iznos koji će Grad Varaždin platiti Općini Koprivnički Ivanec za dovoz spomenutog otpada iznosi 41.400,00 kn, a naplata od grada Varaždina je samo uvod prema naplati od svih JLS-a, na tome će općina ustrajati – govori.

Kaže kako je tijekom 2020. godine s varaždinskog područja na Piškornicu dovezeno 3,5 tisuća tona miješanog komunalnog otpada, za što, tvrdi, “nije naplaćena niti jedna kuna ekološke rente.”

Zoran Vrabelj

– Sukladno navedenom, smatram navedeni Ugovor velikim uspjehom u postupku naplate „ekološke rente“, jer ako nam drugi već voze smeće u naše dvorište, a mi ih ne možemo zaustaviti, onda im to moramo i naplatiti. U proteklom mandatu samo su pokrenuti sudski sporovi od kojih su već neki izgubljeni, a uloženi su veliki novci na troškove odvjetnika i samih sudskih postupaka. Kao primjer naveo bih 2018. godinu, 12 općina s područja Međimurske županije koje su tada bile spremne sklopiti sporazum s Općinom Koprivnički Ivanec za naplatu „ekološke rente“, ali u nešto smanjenom iznosu, iz razloga što nije postojala zakonska obveza. Danas se to zna, cijena po toni otpada je 460 kuna, a općini pripada 30 posto od navedenog iznosa. Time je Općina Koprivnički Ivanec te 2018. godine trebala uprihoditi cca. 100 tisuća kuna samo iz tog primjera, no nažalost bivši načelnik Švegović nije bio spreman za dogovor jer je tražio maksimalan iznos, time je načelnik propustio započeti uprihodovati „ekološku rentu“ od 2018. godine, što bi u prijevodu značilo cca. 3,1 milijun kuna. Odlučio je pokrenuti niz sudskih postupaka protiv navedenih općina i gradova te privatnu tužbu protiv direktora društva GKP Pre-kom d.o.o. Prelog gosp. Siniše Radikovića, koju je naravno izgubio te od ostalih JLSA-a koji je već dobar dio izgubljen, a „ekološku rentu“ više nikada od navedenih općina i gradova ne možemo naplatiti, jer je nismo naplatili kada smo trebali i morali. Smatram da je time ozbiljno oštećen proračun općine Koprivnički Ivanec, a smeće na Piškornici – navodi Vrabelj u svojem priopćenju.

– Dakle, nema nikakvih dodatnih količina otpada i nema varaždinskih bala. Niti će ih biti, te ću i dalje biti protiv bilo kakvih novih količina koje nisu dogovorene ili u kvotu da se odlažu na Piškornici. Ono što smo uspjeli nakon niza godina dogovoriti je naplata naknade na koju imamo zakonsko pravo. A na istome ćemo raditi i u budućnosti – zaključuje.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

na prijemu kod korena

FOTO Laureati Suncokreta puni planova, Labazan najavio vinsku cestu, Florek & Florica nove sobe, Janći potvrdio oduševljenje gostiju raftingom na Dravi

Župan Darko Koren danas je u prostorijama Županijske uprave primio ovogodišnje dobitnike nagrade Suncokret ruralnog turizma. U Podravinu i...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti