Kad ništa drugo ne djeluje...

VRANAMA JE ODZVONILO? Lovcima se smiješi dozvola pucanja na području grada, Janči: Samo osluškujemo želje građana

Željko Lacković je napomenuo da su već godinama isprobavane razne mjere, a trenutno je aktualan kobac koji bi trebao plašiti vrane u središtu grada, no očito je da nema učinka.

14:30h
0

Lovci bi na području Đurđevca uskoro mogli dobiti dozvolu nesmetano i nekažnjeno pucati na životinje, pa makar se nalazili i u samom gradu.

U tom smjeru ide Odluka o pristupanju izradi programa zaštite divljači na području grada Đurđevca, koju su jučer donijeli vijećnici đurđevačkog Gradskog vijeća, a prvenstveno je namijenjena suočavanju s problemom vrana kojih, kao i u mnogim drugim gradovima, ima sve više i više.

– Ova odluka osigurava zaštitu divljači na područjima koja su izvan lovišta, i to na razdoblje od deset godina. Određuju se mjere za sprječavanje šteta od divljači, a jedna od mjera je smanjivanje broja divljači kada zbog njihovog broja dođe do šteta, kada postoji opasnost po zdravlje ljudi i slično. Trenutno imamo situaciju da lovačka društva ne mogu vršiti odstrjel na površinama koje su unutar 300 metara od naselja. To predstavlja problem zbog velike koncentracije divljači, konkretno, lisica, kuna ili u našem slučaju vrana. Ovim programom se propisuju mjere kada i gdje je dopušteno vršiti odstrjel na najprihvatljiviji i najbrži mogući način – pojasnio je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Gradski park pun je vrana // Foto: Matija Gudlin

Napomenuo je da ovom odlukom zapravo samo slušaju želje građana i povlače potez protiv, kako kaže, štetnih ptica.

– Nemamo ništa protiv divljači niti protiv ptica, ali trenutno su nam vrane u centru grada i predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi, rastjeruju ostale ptice i mi samo osluškujemo glas građana – kaže Janči.

Oporbeni vijećnik HDZ-a Rajko Gašparić nije bio oduševljen idejom pucanja po vranama u gradu te smatra da bi se trebale razmotriti i alternative.

– Svjestan sam činjenice da nam vrane svima smetaju, no molio bih da se pokušaju naći i drukčija rješenja od lovaca, načini koji nisu puška i ubijanje. Pokušajmo naći metode, bili to neki zvukovi, plašenje, bilo što, samo da nađemo i nešto što nije puška. Molim vas da dodatno angažiramo stručne osobe za donošenje tog plana, da riješimo to na humaniji način bez ispaljivanja metaka – rekao je Gašparić.

Da će to biti tako i da će stručnjaci raditi na programu uvjerio ga je predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković, koji je napomenuo da su već godinama isprobavane razne mjere, a trenutno je aktualan kobac koji bi trebao plašiti vrane u središtu grada, no očito je da nema učinka.

Odluka je na kraju usvojena, a u kojem će smjeru ići izrada plana i hoće li se osloniti isključivo na lovce i odstrjel vrana, vidjet će se u narednom razdoblju.

čitam...