Žega žeže

Vrhunac toplinskog vala: Temperature danas idu do 37, ne izlazite iz kuće ako ne morate i pijte puno tekućine

Osvježenje nam stiže za vikend. U petak će još biti vruće, tek koji stupanj manje nego danas.

10:09h
0
Ljetne vrućine
Foto: Mario Kos

Toplinski val danas će doseći svoj vrhunac prije kratkotrajnog i slabašnog osvježenja koje nam stiže za vikend. Temperature u Podravini i Prigorju danas će porasti do 36 ili 37 stupnjeva.

Očekuje nas pretežno sunčano, iako ne i sasvim vedro vrijeme zahvaljujući sloju pijeska i prašine koji su nam južni vjetrovi donijeli iz sjeverne Afrike. Lako ga se može primijetiti po zamućenosti i sivilu neba tijekom dana, ali posebno je upečatljiv pri svitanju i sutonu. Upravo zato ovih dana gledamo tako lijepe i neobične izlaske i zalaske Sunca.

Ipak, glavno obilježje današnjeg dana bit će vrućina. Već spomenutih 36 ili 37 stupnjeva samo će malo ublažavati poslijepodnevni umjeren jugozapadni vjetar; bit će više nalik sušilu za kosu nego ventilatoru. Izbjegavajte sunčanje i pijte puno tekućine. Rijetko je i samo ponegdje moguć pokoji pljusak s grmljavinom, ponajprije na istoku zemlje.

Osvježenje nam stiže za vikend. U petak će još biti vruće, tek koji stupanj manje nego danas. U subotu i nedjelju ipak ugodnije, s temperaturama ispod ili do 30 stupnjeva i malo sjevernog vjetra. U petak navečer te u noći na subotu uz prolazak fronte lokalno su mogući pljuskovi, ponegdje i grmljavinsko nevrijeme, ali to je još uvijek “na klimavim nogama”.

I onda u posljednjim danima mjeseca ponovno vrućina. Nakon hladnog i kišnog proljeća, ljeto ništa ne prepušta slučaju.