Vrijedne ručice

FOTO Vrtićarci naučili peći kolače, bojati zidove i oslikavati svilu

17:30h
0
Vrijedne ručice razvijale su svoje sposobnosti // Foto: Matija Gudlin

Djeca su proizvodila sokove, štrukle i klipiće te na taj način naučila što su proizvod, obrt i reklama, a njihove izjave govore koliko su o svemu naučili, podijelila je s nama odgajateljica.

Kraju je priveden projekt Vrijedne ručice kroz koji su djeca iz vrtića Tratinčica razvijala poduzetničke kompetencije i pozitivan odnos prema poduzetništvu. Partneri u projektu su spomenuti dječji vrtić, Obrtnička škola Koprivnica te PORA. Vrijednost projekta je nešto više od 286.000 kuna.

– To je jedan od prvih projekata u Hrvatskoj sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda, a na nivou Hrvatske naš je vrtić jedan od jedina dva uključena u projekt. Cilj projekta bio je uključiti poduzetničko obrazovanje i kulturu u sve razine sustava – izjavila je Melita Birčić, ravnateljica razvojne agencije dok je više o projektu ispričala ravnateljica vrtića Slavica Kanižaj Mihalec.

– Svi smo zajedno učili kako postati poduzetnikom, kako opstati i nametnuti se u društvu i kako zaraditi profit. U svemu je

Dožupanu rad s djecom nije stran // Foto: Matija Gudlin
Dožupanu rad s djecom nije stran // Foto: Matija Gudlin

sudjelovalo 110-ero djece odnosno pet skupina – objasnila je ravnateljica Tratinčice, posebno istaknuvši trud i profesionalnost odgajateljica pod koordinacijom Natalije Kušek.

Nakon edukacije odgajatelja, roditelja i djece održane su radionice s djecom u tehnikama oslikavanja svile, rada s gipsom i docoupageom. Potom su mališani posjetili koprivničku Obrtničku školu o čemu je više ispričao ravnatelj Ratimir Ljubić.

– Vrtićarci su se kod nas upoznali s pet zanimanja, pa su tako kod pekara pekli kiflice, kod slastičara kolače, kod kuhara jednostavna jela, a sa soboslikarom su bojali zidove – ispričao je ravnatelj

Svi sudionici projekta izrazili su zadovoljstvo suradnjom // Foto: Matija Gudlin
Svi sudionici projekta izrazili su zadovoljstvo suradnjom // Foto: Matija Gudlin

Ljubić ne skrivajući dojmove koje su u njegovoj školi ostavili vrtićarci.

Na kraju su se klinci upoznali i sa starim zanatima, poput užara, keramičara, stolara, kovača. Prezentaciju o godini kroz koju se provodio projekt održala je odgajateljica Bojana Kežman.

– Djeca su proizvodila sokove, štrukle i klipiće, te na taj način naučila što su proizvod, obrt i reklama, a njihove izjave govore

Foto: Matija Gudlin
Bez odgajateljica Vrijednih ručica ne bi bilo // Foto: Matija Gudlin

koliko su o svemu naučili. Primjerice, na pitanje što je obrtnik djeca odgovaraju: “To je striček ili teta koji nešto rade od materijala i naprave neku stvar.” – podijelila je s nama odgajateljica.

– Iz ovog se projekta može zaključiti da osjećaj za poduzetništvo treba razvijati od malih nogu, gdje djeca uče da se od rada živi, da se rad valorizira preko novca i da se ništa ne može napraviti ispod žita – riječi su dogradonačelnice Melite Samoborec, u čemu je dožupan Ivan Pal po pitanju stvaranja radnih navika, istoga mišljenja, dok su se svi osvrnuli na uspješnu suradnju spomenutih ustanova u projektu.

čitam...