Odjeci nakon skupštine

Vugrinec: Umjesto u zaposlenosti, obrazovanju i poduzetništvu, županija se natječe u gomilanju smeća, Koren: Vugrinec je pravi primjer toga zašto je SDP danas ‘u banani’

Iako je na sjednici odlučeno da će se djelatnicima županije, kao i samom županu, radi uštede smanjiti plaća, to ne zadovoljava Vugrinca i klub koji predstavlja, koji smatra da za uštede ima i boljih rješenja.

10:30h
0
Željko Vugrinec, član koprivničkog Gradskog vijeća // Foto: Matija Gudlin
Željko Vugrinec // Foto: Matija Gudlin

Predsjednik Kluba članova Županijske skupštine SDP-a i HL-a Željko Vugrinec uputio je priopćenje u vezi nekih od točaka o kojima se raspravljalo i odlučivalo na nedavnoj trećoj sjednici Županijske skupštine.

Smatra da se župan Darko Koren sa svojim suradnicima previše posvećuje punjenju odlagališta Piškornica, a premalo ostalim problemima u županiji.

– U vremenu kada se županijske uprave diljem Hrvatske nadmeću u kategorijama zaposlenosti, obrazovanja i rastu poduzetništva – naša županija na čelu s Darkom Korenom odlučila se sa zagrebačkim Jakuševcom natjecati u kategoriji dovoza smeća! Kao šlag na torti, u sklopu 2. rebalansa župan smanjuje mjere za poticanje poljoprivrede i gospodarstva te subvencioniranje poduzetništva – navodi Vugrinec.

Iako je na sjednici odlučeno da će se djelatnicima županije, kao i samom županu, radi uštede smanjiti plaća, to ne zadovoljava Vugrinca i klub koji predstavlja, koji smatra da za uštede ima i boljih rješenja.

– Svjesni smo da je posao župana izuzetno odgovorna funkcija koja zahtjeva prikladnu novčanu naknadu, no nerazumljiva je logika kojom se župan koristi – s jedne strane njegova je plaća u rangu najrazvijenijih županija, a s druge strane problemi koji se gomilaju svrstavaju nas na dno (hrpe smeća, neasfaltirane ceste, prazna polja i Toi-Toi WC-i pored škola). Županijskom proračunu voda je došla do grla o čemu govori odluka o smanjenju plaća županijskih službenika, netransparentna i po hitnom postupku prodaja dionica. Smatramo da se potrebne uštede mogu ostvariti smanjenjem županijske promidžbe i troškova reprezentacije, smanjenjem županijskih izleta po Europi s pisanicama, a tek na kraju smanjenjem plaća zaposlenika – stoji u priopćenju.

Županijska skupština 26.09.2017.
Mladen Jozinović ( u sredini) i Piškornica našli su se na udaru tijekom skupštine // Foto: Matija Gudlin

Navodi i da se na dionicama lako može izgubiti novac zato što nije utvrđena njihova realna cijena.

– Društva Ceste d.d. i PZC Varaždin posluju s dobiti, a od dividende u županijski se proračun godišnje se slije oko 300 tisuća kuna. Iznos je to koji može pokriti „uštedu“ na smanjenju plaća zaposlenika, a ostat će nešto i za povećanje naknada predsjednika skupštine ili izvršenje bar jednog obećanja danog četvorici nemoralnih županijskih skupštinara. Primjera radi, kada je Krapinsko-zagorska županija prodavala udio u Ceste d.d. Bjelovar naručili su nalaz revizije kako bi utvrdili realnu cijenu dionice. Koprivničko-križevačka županija cijenu dionice procijenila je temeljem zadnje prodajne cijene te „uvidom stručnih službi u zadnji izvještaj o radu Društva“. Da vrlo jednostavno ilustriram – ako se u procjeni cijene pogriješilo za 10 kuna, županija gubi 2.169.000,00 kuna – smatra on.

Također se osvrnuo i na situaciju oko Piškornice, financija tvrtke koja njome upravlja, a izražava i zabrinutost stvaranjem, kako kaže, novog Jakuševca.

– Društvo Piškornica s Društvima koje ima u vlasništvu ima prihode veće od 22 milijuna kuna, a Direktor tog Društva odbija na uvid dati konsolidirani izvještaj o poslovanju Društva. Glavni projekt Društva županija redovito sufinancira iz proračuna iako isto Društvo svake godine posluje s dobiti. Potrebno je spomenuti i kako dobit Društva kćeri iznosi 10.000.000,00 kuna, a u čije poslovanje nema uvid ni nadzorni odbor, ni županijski vijećnici, a samim time ni građani koji su vlasnici.
S jedne strane imamo projekt RCGO Piškornica koji se financira iz EU da bi se otpad preradio, a s druge strane Piškornica kupuje pogon za preradu otpada varaždinskih bala i kaže da će tamo prerađivati otpad koji se odlagao na Piškornici. Ako se problem odlaganja otpada mogao riješiti s prerađivačkim pogonom u Brezju postavljamo pitanje zašto EU financira projekt RCGO Piškornica? Jedino što možemo zaključiti je da polako ali sigurno postajemo županija s većom hrpom smeća od Jakuševca kojoj je novac ispred zdravlja stanovnika – zaključuje Vugrinec.

Županijska skupština 26.09.2017.
Darko Koren kaže da se ne zamara optužbama // Foto: Matija Gudlin

Vugrinčevim priopćenjem prozvani župan Darko Koren nije nimalo impresioniran i vidi ga kao pokušaj mladog vijećnika da se istakne.

– Sve smo to već čuli i na samoj skupštini. Gospodin Vugrinec je eklatantan primjerak koji ukazuje na to zašto je SDP u ovakvom stanju u kakvom je sad, došla im je voda do grla i ‘u banani’ su. Nemam potrebe komentirati njegove izjave. On je mlad vijećnik koji ima potrebu malo se dokazivati, imali smo takvih primjera u nedavnoj povijesti pa su kratko trajali. Tako će i on – zaključuje župan.

čitam...