Večer Skeptika

Werther već odavno nije mlad, neka pati – bit će nova tema sutrašnjeg predavanja i rasprave u Pixelu

Ova druženja daju nam priliku da raspravljamo o raznim temama i izmjenjujemo ideje u opuštenom okruženju, a cilj je da se kroz zabavu promiče (znanstveni) skepticizam, znanstveni pristup i racionalnost.

10:05h
0
Foto: Facebook stranica Mamuze

Sutra, u 21 sat održat će se još jedna večer Skeptika u Kulturno kreativnom centru Pixel, vrlo zanimljivog naslova, Werther već odavno nije mlad, neka pati.

Skeptici u pubu su neformalno druženje znanstvenika, skeptika, humanista, sekularista i svih drugih koji vole znanost i cijene kritičko razmišljanje. Ova druženja daju nam priliku da raspravljamo o raznim temama i izmjenjujemo ideje u opuštenom okruženju, a cilj je da se kroz zabavu promiče (znanstveni) skepticizam, znanstveni pristup i racionalnost.

Werther već odavno nije mlad, neka pati je priča o tome kako tehnološke promjene uzrokuju društvene i to na primjeru pismenosti​. Što je mali jezik i što je cilj lektire, da potakne djecu na čitanje i stvori naviku čitanja. Kako se upravo na lektiri malog jezika jasno vidi društvena promjena koja je promijenila samu srž pismenosti pod utjecajem tehnologije.

Bašćanska ploča i semafor, Lav Tolstoj i Ernest Hemingway, prepoznavanje simbola i razina značenja koju ti simboli nose definira sve forme izražavanja i samim tim upotrebe jezika. Priča o tome može li mali jezik zadržati upotrebljivost, iako za pričanje priča.

O Wertheru nam govori Veljko Kukulj, autor, urednik, producent i nakladnik igara i e-knjiga nešto preko 20 godina, uključujući i serije Sraz i Sunčica. Objavio je preko 60 naslova, ima desetak inovacija,uglavnom u obrazovnim konceptima, najznačajnija je Sustav za vizualizaciju prostorno i vremenski definiranih podataka odnosno kako primijeniti matematiku na povijest, dobio je i nekoliko nagrada od kojih je najzabavnija Zlatno Teslino jaje. Petnaestak godina je držao radionice o e-knjizi u CSSU NSK, bio govornik na TEDx-u, Frankfurtskom sajmu knjiga i Unbound book u Amsterdamu.