spor

Z. Lončarić traktorom spriječio asfaltiranje, tvrdi da će mu uništiti posjed, gradonačelnik Bilić: Dobivena je građevinska, žalbi nije bilo i krećemo s radovima

Prije nekoliko godina oštećena mu je ograda i stupovi su nagnuti prema nazad prilikom razgrtanja snijega.

18:00h
0
Zvonimir Lončarić // Foto: Marina Hižak

Zvonimir Lončarić iz Čukovca kraj Ludbrega javio nam se s problematikom asfaltiranja makadamskog puta, prisutnom već dugi niz godina.

Lončarić kaže da postoji namjera asfaltiranja puta koji graniči s njegovim posjedom.

Kaže da se 10. rujna pristupilo asfaltiranju, a on je stao s traktorom na svoj posjed i tako zaustavio daljnje asfaltiranje jer je stavljen pred gotov čin izvođenjem radova na licu mjesta.

Tvrdi da ne brani asfaltiranje puta, a svoj dio parcele spreman je besplatno ustupiti, samo da mu se ne učini šteta.

– Nije mi problem besplatno ustupiti zemljište, ali bit će problema ako se napravi asfalt.  Jer pad same ceste napravljen je prema vinogradu, dakle prema sjeveru, a trebao bi biti na istočnoj strani. Lukom je godinama, unatrag pet, šest godina, dovozio šljunak jer su širili put i krpali rupe.

Foto: Marina Hižak

Dovozeći šljunak digli su razinu ceste otprilike metar i pol, dakle put ulice je ranije bio u razini vinograda. I kad su zimi radnici razgrtali snijeg, sav taj šljunak je završio u mome vinogradu – priča.

Zvonimir Lončarić // Foto: Marina Hižak

Prije nekoliko godina oštećena mu je ograda i stupovi su nagnuti prema nazad prilikom razgrtanja snijega.

– Podnio sam kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu u Varaždinu, jer MO Čukovec i Grad Ludbreg nisu doznali tko je počinio štetu, pa su napravili uvid. Po rezultatu Državnog odvjetništva je utvrđeno da je počinitelj štete Lukom d.o.o. Ludbreg te sam dobio rješenje da spor riješim privatnom tužbom – kaže.

Foto: Marina Hižak
Koji ga problemi očekuju asfaltiranjem ceste?

– Problem leži u činjenici što će se cesta nužno proširiti na česticu koja je u mom višedesetljetnom posjedu pri čemu će mi se uništiti ograda. Ukoliko se cesta previše proširi, onemogućit će mi se obrada vinograda, jer neću moći prilikom obrade vinogradarskih redova okretati traktor u dijelu vinograda gdje se isti približava cesti, te će biti nužno pristupiti skraćivanju cijelog vinograda što će mi izazvati trajnu štetu – ističe.

Vinograd se, u odnosu na cestu, nalazi 1,5 metara niže.

Foto: Marina Hižak

– Prijeti opasnost da će sva voda nakon asfaltiranja otjecati u vinograd, čineći za vrijeme jakih kiša značajnu štetu. To bi bila katastrofa jer postoji mogućnost da se oborinske vode preusmjere u odvodnju. S moje strane parcele bi trebalo staviti parapet ili slivnik, ali to se radi prije asfaltiranja, a ne za godinu, dvije, tri. Kod nas je uobičajeno da se prvo vuče asfalt, pa se za godinu dana netko sjeti da treba rezati novi asfalt, pa se za dvije opet nešto sjeti… Ako se ide nešto raditi, prema pravilima struke, koliko sam upoznat, trebalo je napraviti pripremne radove da bi se na kraju završilo s asfaltom. Kada jednom dođe asfalt, onda je gotovo. Asfalt nije šljunak pa da uzmete bager i da malo premještate lijevo-desno. Idu silom i kažu da imaju građevinsku dozvolu koju do dan danas nisam imao prilike vidjeti. A gradonačelnik Bilić se oglušio na moje upite – rekao nam je Zvonimir.

Upit na ovu problematiku uputili smo gradonačelniku Dubravku Biliću.

Dubravko Bilić // Foto: Matija Gudlin

– Grad Ludbreg kao glavni investitor krenuo je s uređenjem Vinogradske ulice u Čukovcu. To je projekt koji je već na redu nekoliko godina, ali zbog sukoba s pojedinim stanarima, projekt je dugo odgađan. U međuvremenu Grad Ludbreg je zatražio izradu novog projekta te istovremeno i katastarsku izmjeru sporne ulice. Nakon provedenog evidentiranja ceste u postojećim gabaritima dobivena je građevinska dozvola koju je izdao Ured za graditeljstvo Varaždinske županije, a u samome postupku izdavanja dozvole bilo je moguće uputiti i primjedbe na eventualne nepravilnosti u projektu. Kako primjedbi nije bilo, Grad je proveo javnu nabavu i nakon odabranog izvođača radova krenuo je s radovima. Vrijednost radova iznosi 225.318,75 kuna te će se time bitno popraviti kvaliteta života stanovnika te ulice, ali i mnogih koji tu prolaze prema svojem odredištu – ističe gradonačelnik Dubravko Bilić.

čitam...