11.3 C
Koprivnica
Petak, 31. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
sve je u rokovima

Za godinu dana radovi na koprivničkoj aglomeraciji trebali bi biti gotovi, a poplave po gradu prošlost, Petras: Na 63 posto realizacije projekta smo, krećemo u sanacije ulica i naselja
Z

Đurđevac je na otprilike 30-ak posto, no oni su kasnije počeli. Križevci ulaze u NPO, bit će gotovi 2024-2025, Đurđevac isto nema problema s rokovima, a Koprivnica će biti gotova s 31. prosinca iduće godine. Ovo je ozbiljan posao s ozbiljnim partnerima i neće biti probijanja rokova, zaključio je Vukmirić

Ne propustite

Otprilike za godinu dana u ovo vrijeme, radovi na aglomeraciji Koprivnica, koji uključuju i pojedine okolne općine, trebali bi biti pri samome kraju. Rečeno je to danas prilikom obilaska radova na Križevačkoj cesti, gdje se radi na jednom od pet gradskih retencijskih bazena.

Zdravko Petras, direktor Koprivničkih voda, tom je prilikom rekao da je puno toga već odrađeno i da smo otprilike na 63 posto realizacije kompletnog posla. Preciznije rečeno, od 101 odrađeno je 63,5 kilometara, izgrađena su 24 kilometra sustava vodoopskrbe od ukupno 32, a na visokoj razini izgrađenosti kanalizacijske mreže su i općine. Sigetec i Hlebine su na 90 posto, Rasinja i Subotica Podravska na 47 posto, a Drnje je otprilike na 33 posto.

Otkrio je Petras da će se od sada puno više sanirati, odnosno da se već i sanira po određenim ulicama i okolnim naseljima te da će se sve vratiti u prvobitno stanje, što građane i najviše veseli. Također, napomenuo je da u Koprivnici postoji pet retencijskih bazena, koji će spriječiti poplave, koje su se za velikih kiša znale pojavljivati u određenim dijelovima grada.

Aglomeracija Koprivnica
Foto: Vedran Tkalec

– Retencijski bazeni su građevine koje u velikom kišnom dotoku oborinskih voda sve to prihvaćaju i tako olakšavaju sustav odvodnje, koji u tom slučaju normalno funkcionira. To znači da poplava više ne bi trebalo biti ni ovdje na Križevačkoj, gdje se radi drugi po veličini retencijski bazen, a ni kod podvožnjaka podno Podravke, jer se tamo rade dvije retencije i imat ćemo zapremninu od 7500 kubika, što će uvelike olakšati stvar. Ta dva retencijska bazena su Pavelinska, koji je s 5500 kubika najveći, i Kaufland. U te zahvate ćemo tek krenuti. Još jedna retencijska građevina je Čarda, gdje smo na 95 posto izgrađenosti te Herešin, gdje se isto tako radi – pojasnio je Petras i zaključio da ugroze po pitanju rokova i financija ne bi trebalo biti.

Mirko Habijanec, predsjednik Uprave Radnika i predstavnik izvođača radova, pojasnio je kako se za određene završene projekte čeka tehnički pregled i asfaltiranje i istaknuo da ih povećane cijene materijala, baš kao ni vremenski uvjeti ne bi trebali zaustaviti.

– Imali smo određene probleme s povećanjem cijena materijala, enormno su porasle, ali to nije usporilo radove. Mi smo materijal velikim dijelom kupili i imamo ga uskladištenog. Što se tiče vremenskih uvjeta, oni su takvi kakvi jesu, bilo je suše i prašine, sad imamo kišu, ali radovi ne staju. Mi smo građevinari i sve to moramo ukalkulirati – naglasio je.

Aglomeracija Koprivnica
Foto: Vedran Tkalec

Zadovoljstvo dosad napravljenim iskazala je i dogradonačelnica Ksenija Ostriž, koju, pak, najviše veseli to što su i građani sretni.

– Imamo izvrstan rezultat, no najviše me veseli to što nam ljudi svakodnevno govore da im ova aglomeracija ulijeva sigurnost. Mijenja se stara kanalizacijska i vodovodna mreža i taj osjećaj sigurnosti je za nas ključan. Jednom kada se sve ovo završi sigurnije i opuštenije ćemo živjeti u našem malom gradu – istaknula je Jakšićeva desna ruka.

Koprivničku aglomeraciju pohvalio je i Davor Vukmirić, zamjenik direktora Hrvatskih voda. On je, kako je i sam pojasnio, u turneji po našoj županiji, jer je prvo obišao Đurđevac pa Križevce i danas Koprivnicu. Sukladno tome, ima najbolji uvid u sve radove, a naglasio je da je Koprivnica u tom pogledu otišla najdalje i da će sve biti gotovo s 31. prosinca iduće godine.

– Već treći dan sam u županiji i generalna ocjena je vrlo dobra. Koprivnica je trenutno u najzrelijoj i najoptimalnijoj fazi i ne vidimo neke probleme koji bi nas mogli dovesti u probijanje rokova. No sva tri grada opravdala su očekivanja i velika je stvar da je ozračje na sve tri aglomeracije veličanstveno, a na ruku tome ide i činjenica da su u radove uključene domaće tvrtke i to je jedno veliko zajedništvo, zahvaljujući kojem će novac ostati doma. Financijski neće biti oštećen nitko od aktera – ponosno je izjavio Vukmirić i dotaknuo se postotka odrađenog posla po gradovima.

Aglomeracija Koprivnica
Foto: Vedran Tkalec

– Đurđevac je na otprilike 30-ak posto, no oni su kasnije počeli. Križevci ulaze u NPO, bit će gotovi 2024-2025, Đurđevac isto nema problema s rokovima, a Koprivnica će biti gotova s 31. prosinca iduće godine. Ovo je ozbiljan posao s ozbiljnim partnerima i neće biti probijanja rokova – zaključio je predstavnik Hrvatskih voda.

Na kraju podsjećamo kako je riječ o najvrednijem projektu u povijesti grada Koprivnice, težine čak 512 milijuna kuna. Kada se sve zgotovi, unaprijedit će se vodno-komunalna infrastruktura i povećati priključenost stanovišta na sustav javne vodoopskrbe i javne odvodnje.

Aglomeracija Koprivnica
Foto: Vedran Tkalec
Aglomeracija Koprivnica
Foto: Vedran Tkalec
Aglomeracija Koprivnica
Foto: Vedran Tkalec
Aglomeracija Koprivnica
Foto: Vedran Tkalec
Aglomeracija Koprivnica
Foto: Vedran Tkalec
Aglomeracija Koprivnica
Foto: Vedran Tkalec
Aglomeracija Koprivnica
Foto: Vedran Tkalec
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

SRETAN IMENDAN

[IMENDANI] Energični Benjamin i ležerni Ljubomir danas imaju razloga malo proslaviti

Kakav par lijepih imena! Benjamin i Ljubomir danas slave imendan. Benjamin je bučan, energičan, nepristran, jasan, aktualan, magičan, interesantan i...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti