Za istraživanje geotermalnih polja kod Legrada uložit će se oko 20 milijuna eura

11:02h
0
Ilustracija

Iz Općine Legrad stiže vijest koju su ne samo oni poduže vremena iščekivali – Ministarstvo gospodarstva nakon provedenog javnog nadmetanja odabralo je najpovoljnijeg ponuditelja za istraživanje geotermalne vode na poljima Legrad 1 i Lunjkovec-Kutnjak. Načelnik Ivan Sabolić izvješćuje da je za izvođača odabrana hrvatsko-turska tvrtka MB Geothermal, pred kojom je početak višegodišnjeg posla.

– Sada smo konačno dobili tog koncesionara koji će istraživati, ja vjerujem negdje tri godine će mu trebati dok ishodi još neke dozvole, napravi studiju radova, dok dovede tehniku, opremu, ljudstvo da krene u ta istraživanja, a nakon nekih tri godine ja vjerujem da će imati konačne rezultate i da ćemo znati više – izjavio je Sabolić.

Naizgled dugo vrijeme istražnih radova nije neočekivano zbog veličine geotermalnih polja; istražni prostor geotermalne vode Legrad-1 prostire se neposredno uz općinsko središte na površini od 2088 hektara, a Lunjkovec-Kutnjak je skoro pet puta veći i puno poznatiji po već utvrđenim geotermalnim kapacitetima protoka preko 50 litara u sekundi i temperature od 140 stupnjeva Celzija. Također, značajan je i najavljeni iznos ulaganja u istraživanja.

– Po njihovim riječima negdje 20 milijuna eura bi trebalo istraživanje koštati, to će biti veliko ulaganje; također ja vjerujem da će ti ljudi morati negdje i odsjesti, da će biti zapošljavanja i hrvatskih radnika, tako da sama ta istraživanja već će pokrenuti gospodarstvo našega kraja i osjetit će se na kraju kroz naš proračun, ali i kroz proračun države i neke druge benefite koje će ostvariti naš kraj – optimističan je Sabolić.

Kompanija MB Geothermal već se nekoliko godina spominje u legradskoj geotermalnoj priči; s tamošnjom općinskom vlašću kao i sa županijskom potpisali su ugovore o suradnji te dobili pisma podrške od kojih je očito bilo i koristi. U istraživanje ide za vlastiti račun, a ne za drugog naručitelja, a osim novca koji su spremni uložiti o njihovoj težini govori i podatak da su vlasnici četiri geotermalne elektrane u Turskoj.

Izvor: www.radio-koprivnica.hr