Za koprivničko gospodarstvo i turizam iz EU fondova tri milijuna kuna

13:36h
0
Foto: Marijan Sušenj


Članovi Skupštine Razvojne agencije Sjever DAN okupili su novinare kako bi ih još jednom upoznali s projektima na koprivničkom području čija će realizacija biti sufinancirana novcem iz pretpristupnih fondova EU.

Ponovili su da su to projekti razvoja prekograničnih gospodarskih odnosa između Hrvatske i Mađarske, odnosno Koprivnice i Kaposvara, zatim istraživanje geotermalne energije na području Koprivnice i Csurga te projekt razvoja turizma u kojem će sudjelovati gradska Turistička zajednica, mađarska udruga starih zanata iz Zalaegerszega i Udruga Međimurske roke.

– Članovi Razvojne agencije su Varaždin, Koprivnica, Virovitica i Bjelovar i ona jedina u Hrvatskoj djeluje na području četiri županije. Vrijednost koprivničkih projekata je tri milijuna kuna, a dragocjeni su nam i zato jer se predviđa da će, primjerice, nekoliko događanja u sklopu projekta u kojem sudjeluje gradska TZ obići oko 150 tisuća posjetitelja – rekao je gradonačelnik Zvonimir Mršić.Miljenko Ernoić, direktor Razvojne agencije Sjever DAN. Foto: Marijan Sušenj

Miljenko Ernoić, direktor Razvojne agencije, je kazao da je prošle godine nacionalnim i fondovima EU prijavljeno 45 projekata vrijednih više desetaka milijuna kuna te da je 20% prihvaćeno. Slobodan Mikac, član Skupštine Agencije i dogradonačelnik Varaždina, izdvojio je da je Hrvatska jedinstveni primjer neorganiziranosti zbog koje iz fondova EU «povlaći» puno manje novca nego bi mogla:

– Rad razvojnih agencija ni nakon nekoliko godina nije koordiniran, niti je uspješan. Mi smo se zato samoorganizirali i uspjeli osmisliti programe za čiju provedbu je EU odobrila 63 milijuna kuna.

Slobodan Mikac, član Skupštine Agencije i dogradonačelnik Varaždina. Foto: Marijan SušenjGradonačelnik Virovotice Ivica Kirin kazao je, pak, da je Agencija jedinstvena u Hrvatskoj i po tome što je uspjela objediniti ovaj dio Hrvatske, a gradske uprave su dobile stručnjake koji znaju napraviti programa koje je EU spremna financirati. Također, naglasio je da su do sada napravljeni projekti odlična “vježba” za puno vrijednije projekte koje će Hrvatska moći prijavljivati fondovima kad uđe u EU.

čitam...