Za Patrika lijek ne postoji, jedina nada je njegovo odrastanje

12:45h
0
Patrik boluje od rijetke Perthesove bolesti // foto: Ivan Brkić

Petogodišnji Patrik, mali Koprivničanac koji se ni po čemu nije razlikovao od svojih vršnjaka, zbog uznapredovale Perthesove bolesti prije godinu dana završio je u krevetu, a trenutno se kretati može vrlo kratko, isključivo uz pomoć malih štaka.

Nakon postavljene dijagnoze i stanja djeteta koje više nije moglo hodati, svijet obitelji Jaguštin iz Miklinovca u Koprivnici, doslovce se preko noći okrenuo naopačke.

– Krajem 2009. godine Patrik se povremeno žalio na bolove u koljenu desne noge, no liječnici nisu ništa otkrili pa smo mislili da se negdje malo jače udario i da će sve proći. U siječnju 2010. godine bio je čak i na sistematskom pregledu, no da se s njim nešto ozbiljno dešava shvatili smo tak kasnije, kad je počeo vidno šepati – rekla nam je Patrikova majka Renata.

Predmet liječničkog pregleda tada je postao kuk, nakon čega je nedvojbeno utvrđeno da se radi o vrlo rijetkoj bolesti za koju lijek ne postoji, a koja uglavnom napada dječake. Posljedica je prestanak cirkulacije krvi u bedrenoj kosti, zbog čega se ona u predjelu kuka počela pojačano “trošiti” prilikom kretanja. Nažalost, dok je utvrđeno o čemu se radi, Patrik je kost već prilično istrošio, što je kulminiralo iščašenjem kuka i odlaskom na tešku operaciju u ožujku ove godine.Foto: Ivan Brkić

Djetetu su liječnici u kost ugradili pločice i rekli roditeljima da mora mirovati, a kretati se u najmanjoj mogućoj mjeri, isključivo uz pomoć dječjih štaka kako se oštećenje tkiva ne bi nastavilo. S obzirom da je gotovo nepokretan završio u krevetu, Patriku su određene posebne vježbe kako mu vremenom mišići ne bi atrofirali, a da pritom kost ostane sačuvana. Na dvotjedne terapije Renata sa svojim djetetom mora odlaziti u Zagreb, jer tamo postoje stručnjaci i oprema za pacijente oboljele od ove bolesti. U koprivničkoj bolnici, kaže ona, svi vrlo ljubazni i izuzetno su se trudili, no za Patrikovo zdravlje boravak u Zagrebu ipak je bolji.

Koliko god čudno zvučalo, njegova jedina šansa za ozdravljenje trenutno je – njegovo odrastanje. Naime, iako mala, postoji mogućnost da će se cirkulacija u kosti sama od sebe uspostaviti kako će mu tijelo rasti. U suprutnom, ovaj dječak koji sve teže podnosi svoj novi način života, možda više nikad neće normalno hodati.

Spektakl na Cerinama za Patrika

Foto: Ivan BrkićNovinarska inicijativa Koprivnice za 30. lipnja najavljuje veliki glazbeno-scenski spektakl na sunčalištu bazena Cerine s humanitarnim predznakom. Naime, sav prihod od kupljenih ulaznica bit će za Patrikove terapije i liječenje. U sljedećem broju Glasa Podravine možete pročitati više pojedinosti o događaju. Nastupit će, između ostalih, poznati koprivnički glazbenici poput Miroslava Evačića, grupe Oldies Goldies, RHS Coolektiva, ali i brojni plesači, članice Jumpa, mališani iz vrtića Tratinčica… Za Patrika je već organizirano niz humanitarnih događaja, od nastupa mažuretkinja, prikupljanja novca u školama i vrtićima do posljednjeg koncerta klasične gitare u organizaciji Allegra, čiji je prihod već uručen Patriku.

Link: Glazbeno-scenski spektakl (Facebook)

Izvor: Glas Podravine